Menu Sluiten

Activiteiten Huis van Verhalen

Het Huis van Verhalen organiseert een aantal vaste activiteiten. Daarnaast zijn er projecten zoals een leesgroep of een spelletjesmiddag.
Wij maken ons sterk om activiteiten te organiseren die verbinden, meehelpen eenzaamheid te bestrijden, en vooral een open huis te bieden voor bewoners van Enschede-Noord en daarbuiten.

Tijdens de inloopmiddag zijn er altijd twee gastvrouwen/-heren aanwezig met een luisterend oor en  koffie of thee (en een koekje).
Wilt u uw verhaal delen of zin in zomaar een praatje? Loop binnen en wees welkom.

Activiteiten worden ook mogelijk gemaakt met ondersteuning van het wijkbudget via jijmaaktdebuurt.nl en via Samen1Enschede als onderdeel van Samen1Twente

 

Hieronder een overzicht in beeld en de agenda van de vaste activiteiten.

VASTE AGENDA

DAG

ACTIVITEIT

TIJD

KOSTEN

MaandagBuurtmaaltijd
Elke maandag, behalve schoolvakanties
Opgeven kan tot 12.00 op de maandag per 
e-mail
              18.00 uur € 3,00 p.p.
DinsdagInloopmiddag
Elke dinsdag
13.30 – 16.00 uur Gratis
 Verhalenavond
Elke dinsdag
Inloop vanaf 19.00 uur
Vanaf 6 september 2022
19.15 – 21.00 uurGratis
WoensdagQuilten met Thijn
Elke 1e en 3e woensdag
Vanaf 7 september 2022
14.00 – 16.00 uur Gratis
 Hobby middag
Elke 2e en 4e woensdag
14.00 – 16.00 uur Gratis
 Kookclub voor mannen
Elke 1e en 3e woensdag
Vanaf 14 september 2022
Opgeven kan per e-mail o.v.v. Kookclub
17.00 uur € 5,00 p.p.
DonderdagInloopmiddag
Elke donderdag
13.30 – 16.00 uurGratis
 Leesclub
Elke 1e vrijdagochtend
10.00 – 12.00 uurGratis
VrijdagInloopmiddag
Elke vrijdag
13.30 – 16.00 uur Gratis

Klik op een pijltje rechts van een onderwerp voor meer informatie over dat onderwerp. Onderwerpen staan alfabetisch

Creatief

 In de huiskamer van het Huis van Verhalen wordt elke woensdag een activiteit georganiseerd.

Zo organiseren wij hobby middagen, waar u kunt breien, haken, borduren, knutselen of wenskaarten maken. Verder organiseren wij quilten voor een goed doel. Andere activiteiten worden (weer) opgestart, bij voldoende belangstelling

Wij zorgen voor de koffie/thee en wat lekkers.
U bent van harte welkom om geïnspireerd te worden en anderen te inspireren.

Interesse? Bel ons op 053 – 432 62 88 of e-mail ons op info@huisvanverhalenenschede.nl

 
Quilten op de woensdagmiddag
 
 
 

Op woensdag 19 februari 2020 zijn we in de huiskamer van het Huis van Verhalen gestart met het naaien van lappendekens voor vluchtelingen uit, met name, Syrië.
Meer weten over de organisatie die de dekens naar mensen in nood stuurt? Kijk dan bij DEZE website.

Het is weer mogelijk om in de huiskamer lappen te maken, te knippen en te sorteren.

De bedoeling is om elke eerste en derde woensdag van de maand bij elkaar te komen om aan de dekens te werken.

Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie en thee staan klaar. Een koekje is er ook altijd.

Opgeven is niet nodig. Loop binnen en schuif aan. Je bent welkom.
Wij zorgen voor de materialen en er zijn vrijwilligers met veel ervaring aanwezig.

Heb je zelf katoenen lappen die je wilt doneren voor dit goede doel?
Je kunt ze inleveren tijdens onze inloopmiddagen van dinsdag- tot en met vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Kijk op onze Facebook pagina voor meer informatie

Huiskamer van de Buurt en inloopmiddagen

Het Huis van Verhalen is sinds mei 2013 ‘Huiskamer van de Buurt’.

Enschede kent op diverse plekken in de stad Huiskamers van de buurt. Een huiskamer van de buurt is een plek voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten en elkaar beter te leren kennen.

Het uitgangspunt is dat iedereen welkom is.
Dit sluit naadloos aan bij de presentiebenadering van het Huis van Verhalen:

wij willen er zijn voor de ander
en willen oprecht en met een open houding luisteren naar de ander.

Van dinsdag- tot en met vrijdagmiddag  is het Huis van Verhalen van 13.30 tot 16.00 uur geopend voor een kopje koffie of thee, een goed gesprek, een fijne ontmoeting of om even op verhaal te komen. Gastvrouwen of gastheren zijn aanwezig om de bezoekers te ontvangen (zie verder onder ‘inloop’).

Vanuit het idee van een Huiskamer van de Buurt worden ook activiteiten voor buurtbewoners georganiseerd in het Huis van Verhalen:

Naast vaste activiteiten, waarover u hierboven meer kunt lezen, organiseren wij ook:

  • Thema-ochtenden

    • Voor deze ochtenden willen we inspelen op de wensen van de deelnemers. Heeft u een wens of een goed idee voor de invulling van zo'n thema-ochtend? E-mail ons op info@huisvanverhalenenschede.nl of bel op maandag- of donderdagochtend tussen 09.00  - 12.00 uur.

  • Open Buurtmaaltijd

    • Elke maandag om 18.00 organiseren wij een buurtmaaltijd voor bewoners van Enschede-Noord. Elke maaltijd is vers gekookt. Meer informatie over de buurtmaaltijd en de kosten ervan, vindt u onder Buurtmaaltijd.

Wij zijn huiskamer van de buurt

Kookclub voor mannen

Samen met andere mannen uit de wijk Roombeek/Noord een verse maaltijd voorbereiden, koken en nuttigen. 
Kosten: € 5,00 p.p.

Leesclub

Samen een boek met een maatschappelijk-sociaal thema lezen en daarna met elkaar nabespreken.

Levensboeken

Het Huis van Verhalen biedt de mogelijkheid om uw levensverhaal te laten opschrijven door een van onze vrijwilligers.

De vrijwilliger tekent al uw verhalen op en bundelt deze in uw uniek levensboek. Dit kan aangevuld worden met foto ‘s.

De uitgave is niet bedoeld voor een breed publiek, maar als eenpersoonlijk document dat u kunt delen met uw (klein-)kinderen, vrienden ofiemand van de zorg die bij u in huis komt.

Het maken van een levensboek neemt enkele weken in beslag. De vrijwilliger komt 7 tot 8 keer bij u thuis om uw verhaal op te schrijven. Dit kan eventueel ook met behulp van fotokaarten die de vrijwilliger bij zich heeft om herinneringen op te halen.

Heeft u interesse om uw levensverhaal op te laten schrijven, dan kunt u contact met ons opnemen.

Heeft u interesse om als vrijwilliger het levensboek vooreen ander te schrijven, dan nodigen wij ook u van harte uit om contact met onsop te nemen. Wij zijn namelijk dringend op zoek naar schrijvers.

Meer informatie/opgave via e-mail info@huisvanverhalenenschede.nl of telefonisch 053-4316288

Artikel Tubantia 15 november 2018

Hans Bouwhuis (links): „Bertus vond dat hij een heel normaal leven heeft geleid, maar eigenlijk was het heel boeiend.”
Hans Bouwhuis (links): „Bertus vond dat hij een heel normaal leven heeft geleid, maar eigenlijk was het heel boeiend.” © Reinier van Willigen

Gewone mensen zetten bijzondere verhalen in een levensboekje

ENSCHEDE – Enschedeërs kunnen hun herinneringen laten vastleggen in een levensboekje. De persoonlijke documenten maken duidelijk dat gewone mensen bij nader inzien best bijzonder zijn.
Bert Hellegers 15-11-18, 07:07 

Trots schuift Bertus Meijeringh een boekje over tafel. Daarin is het levensverhaal van de 77-jarige Enschedeër vastgelegd. Geschreven in de ik-vorm, maar opgetekend door Hans Bouwhuis (82), één van de vrijwilligers van het Huis van Verhalen.

Buurse

Bouwhuis voerde daarvoor vele gesprekken met Meijeringh. Meestal op de veranda van zijn huis in de bosrijke omgeving van Buurse. „Ik denk dat we al met al 80 uur hebben gepraat over zijn leven”, zegt Bouwhuis. „Bertus vond dat hij een heel normaal leven heeft geleid, maar eigenlijk was het heel boeiend. Hij heeft bijzondere gebeurtenissen meegemaakt.” Ze zijn verzameld in een persoonlijk document over en voor Meijeringh, met herinneringen aan zijn jeugd, zijn gezin, zijn loopbaan en de opmerkelijke ontmoeting met zijn huidige partner via een door deze krant georganiseerde dating voor ouderen in het Wapen van Beckum.

Nieuw-Guinea

Meijeringh groeide op in de omgeving van het Aamsveen, waar hij als jongen samen met zijn vader turf stak. ‘De speciale spade die we gebruikten, is nog steeds in mijn bezit. Die doe ik voor geen goud weg’, zegt hij in zijn levensboekje, waaruit valt op te maken dat oorlogservaringen hem mede hebben gevormd. Hij vertelt over het gezinsleven in de Tweede Wereldoorlog, maar ook over zijn tijd als dienstplichtig marinier in Nieuw-Guinea. Hij kwam er als 19-jarige in een compleet andere wereld. „Het was al met al een vreemde oorlog in een voor ons totaal vreemd land. Een heftige periode.”

Bouwhuis stelt vast: „Ik denk dat Bertus daar zijn doorzettingsvermogen en veerkracht aan heeft overgehouden. Het is bijvoorbeeld opmerkelijk dat hij zijn hele werkzame leven is blijven leren.”

Stamboom

Voor de gesprekken met Bouwhuis heeft Meijeringh op een rij gezet hoeveel getuigschriften hij als monteur haalde bij verschillende werkgevers, waaronder Stork, Bamshoeve en Vredestein. „38 stuks. Voor elke machine moest je een cursus volgen. De techniek veranderde steeds. Je moest óók toen al bij blijven.” Enthousiast vertelt Meijeringh over zijn afkomst. „Mijn verre voorouders waren van adel. Daar kwam ik achter toen ik bij toeval een achternicht tegenkwam die onze stamboom had uitgeplozen. Er heeft nog een Meijeringh aan het Oostenrijkse hof gezeten.” Bouwhuis, lachend: „Daarom is Bertus heel gehecht aan de h achter zijn naam.”

Roombeek

Bouwhuis is al zo’n beetje vanaf het begin, direct na de vuurwerkramp, betrokken bij het Huis van Verhalen. Hij geeft onder andere rondleidingen door het Roombeek. Schrijven was altijd al een hobby van Bouwhuis, die diverse leidinggevende functies vervulde bij zorgcentra. „Ik heb lang columns geschreven in het personeelsblad van het ziekenhuis in Enschede. Toen ze vorig jaar vroegen om schrijvers voor levensboekjes van Enschedeërs heb ik me direct gemeld.”

De gesprekken met Meijeringh heeft Bouwhuis zelf ook veel gebracht. „We hebben vaak gelachen, maar ook serieuze onderwerpen gedeeld. Zoals het overlijden van onze echtgenotes. Dit initiatief is niet alleen waardevol voor de persoon die zijn levensverhaal vertelt, maar ook voor degene die het opschrijft.”

Wachtlijst voor levensboek

Begin dit jaar is het Huis van Verhalen in Roombeek gestart met het vastleggen van herinneringen van Enschedeërs in een levensboekje. Sindsdien zijn tien schrijvers aan de slag gegaan. Het persoonlijke document van Bertus Meijeringh is een van de eerste dat is afgerond.

Ondertussen groeide de wachtlijst met mensen die ook graag een levensboek willen hebben. „We zijn dan ook dringend op zoek naar meer schrijvers. Overigens kunnen ook mensen die hun levensverhaal willen laten opschrijven zich nog melden”, zegt coördinator Hadassa Meijer van Huis van Verhalen, dat is ondergebracht in Prismare in Roombeek.

Meijer: „Het schrijven van levensboeken kan ouderen helpen gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan en hun zelfvertrouwen te vergroten. In gesprekken met schrijvers kunnen ze hun herinneringen kwijt. Als ze terugkijken op hun leven, komen ze meestal tot de conclusie dat ze best veel gepresteerd hebben.”

Als een levensboekje klaar is, levert het ook aanknopingspunten voor gesprekken met de hoofdpersoon. „Bijvoorbeeld voor kleinkinderen. Ze lezen dingen die ze nog niet wisten over opa. Hoe hij oma heeft leren kennen en dat hij in het leger heeft gezeten. Als ze daar vervolgens naar vragen komen er leuke gesprekken op gang.”

info@huisvanverhalenenschede.nl.

 

Verhalen avond

De Verhalenavond is elke dinsdagavond van 19.15 - 21.00 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.

Onze huiskamer is open om in een vertrouwelijke omgeving samen levensverhalen te delen en te beluisteren.

Zit of zat je met jezelf in de knel en heb je behoefte aan aansluiting en het delen van ervaringen, dan ben je van harte welkom.

Het enige dat we van je vragen is om, net als wij, oprecht geinteresseerd zijn in het verhaal van allerlei verschillende mensen: wij in de wijk.