Menu Sluiten

Herdenking 13 mei 2017

Voorafgaand aan de 17e herdenking van de vuurwerkramp was er in de media veel aandacht voor het Huis van Verhalen.

Op de dag zelf, weer een zaterdag voor moederdag, was de Huiskamer al om 10 uur geopend.

De aanwezige vrijwilligers hebben zowel voor als na de herdenking veel  fijne en ook goede gesprekken met bezoekers gehad.

Zo waren er, onder andere, nabestaanden van omgekomen brandweerlieden en ook  Furkan was aanwezig. Hij heeft het schilderij “De vliegende familie”, dat in onze huiskamer hangt, op 12-jarige leeftijd geschilderd. Verder vele bezoekers die elk jaar even komen om ons bij te praten over hoe het men hen gaat, maar ook om te gedenken.

Daarnaast was er in de huiskamer een verhalenboom. Hierin konden de bezoekers en kaartje hangen met daarop hun gedachten of wensen. Zoals ook in de krant stond waren het verhalen van verdriet, veerkracht en hoop.

Al deze gedachten en wensen zullen wij meenemen naar december wanneer het Huis van Verhalen haar 10-jarig bestaan zal vieren.

Auteur: Tineke

13 mei 2017

Aangrijpend “In Memoriam” voor slachtoffers vuurwerkramp

Bron: http://www.tubantia.nl/enschede-e-o/aangrijpend-in-memoriam-voor-slachtoffers-vuurwerkramp-enschede~a3333921/

12 mei 2017

Op zaterdag 13 mei herdenken wij dat 17 jaar geleden, op 13 mei 2000, de vuurwerkramp een wijk verwoestte en levens verloren raakten.

Zoals in voorgaande jaren, is gekozen voor een informele herdenkingsplechtigheid bij het monument..

Dat wil zeggen dat er geen toespraken zullen worden gegeven, maar er kunnen de hele dag bloemen bij het monument worden neergelegd.

Dit is het officiële programma voor de dag, zoals door de gemeente  vastgesteld:

  • 14.00 – 17.00 uur: Prismare (Roomweg 167d) is geopend voor ontmoeting. Het Huis van Verhalen is vanaf 10.00 uur geopend.
  • 15.15 – 15.25 uur: de heer Bram Distel (voorzitter Stichting Herdenking Vuurwerkramp) en burgemeester Van Veldhuizen leggen bloemen bij het monument.
  • 15.25 – 15.30 uur: luiden van de klokken
  •                15.30 uur: stilte

Openingstijden Huis van Verhalen (zij-ingang Roomweg 165c) op zaterdag 13 mei 2017

Het Huis van Verhalen is op deze dag van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend.
U bent van harte welkom om juist ook op deze herdenkingsdag langs te komen in onze huiskamer. Vrijwillige gastheren en -vrouwen zijn aanwezig met een luisterend oor en een kop koffie of thee.

Als u bij de herdenkingsplechtigheid aanwezig wilt zijn, dan kunt u met een aantal van onze vrijwilligers meelopen naar het monument. Andere vrijwilligers blijven achter in de huiskamer voor hen die niet naar de plechtigheid gaan.

U kunt ons hier vinden:

Herinneringen delen aan de vuurwerkramp: ‘Dit moet verteld worden’

ENSCHEDE – Het Huis van Verhalen, in Roombeek, verzamelt en deelt herinneringen aan de vuurwerkramp, op 13 mei 2000. “Wat we hier hebben, is nergens in Enschede. Het verhaal van de ramp moet verteld worden.”

“De eerste jaren ging de aandacht vooral uit naar mensen die hun huis of dierbaren zijn verloren”, zegt coördinator Hadassa Meijer van het Huis van Verhalen. “Nu melden de professionals zich. Ze hebben een ander proces van verwerken. Mensen die in het rampgebied hebben gewerkt, gaan nu misschien met pensioen, ruimen op en willen hun spullen en herinneringen een goede plek geven.”

De verhalen over de vuurwerkramp worden bewaard in een grote kast die centraal in de ruimte staat. “Dit is geen museum, maar een plek waar dingen en herinneringen aan de vuurwerkramp worden bewaard. Het verhaal van de ramp moet verteld worden”, aldus Tineker Braamer, vrijwilliger van het eerste uur.

Herdenken

Het Huis van Verhalen is zaterdag vanaf 10.00 uur geopend. Bezoekers kunnen hun gedachten op een kaartje schrijven, voor een verhalenboom. De officiële herdenking begint om 15.15 uur. Bram Distel van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp en burgemeester Onno van Veldhuizen lopen van Prismare naar het monument en leggen bloemen. Van 15.25 tot 15.30 uur luiden de klokken, waarna stilte in acht wordt genomen. Aansluitend is gelegenheid voor ontmoeting in Prismare.

Meijer deelt haar eigen herinneringen aan de ramp op Enschede FM. Beluister haar verhaal hieronder.

Herdenkingen in woord een beeld van voorgaande jaren kunt u hier vinden: