Menu Sluiten

Herdenkingen Vuurwerkramp – 2001/2011

Helaas zijn de mediabeelden van de website van RTVOost verwijderd, dus kunnen wij alleen de tekst weergeven

Het Herdenkingsmonument Het Verdwenen Huis tussen Hemel en Aarde. Foto: John Aarts
Het Verdwenen Huis tussen Hemel en Aarde. Foto: John Aarts

2011

In Enschede is de vuurwerkramp herdacht. Die was vrijdag precies 11 jaar geleden.

De herdenking was dit jaar minder formeel dan in voorgaande jaren. De hele dag konden er bloemen worden gelegd bij het monument op de plek waar S.E. Fireworks stond. De klokken van de Mariakerk aan de Deurningerstraat hebben niet geluid, omdat het mechanisme van de klokken kapot is. Bij de vuurwerkramp in 2000 kwamen 23 mensen om het leven, waren er bijna 1.000 gewonden en werd een hele woonwijk weggevaagd.

 Bron: RTV Oost 13 mei 2011


2010

Herdenking van de Vuurwerkramp in Enschede 10 jaar geleden

Op Hemelvaartsdag 13 mei is het precies tien jaar geleden dat Enschede werd getroffen door de vuurwerkramp. TV Oost doet vanaf 15.00 uur live verslag van de officiële herdenking bij het monument ‘Het verdwenen huis tussen hemel en aarde’ in de wijk Roombeek. Tijdens de herdenking wordt gesproken door burgemeester Den Oudsten en voorzitter Bram Distel van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp. Het gedicht ‘Enschede huilt’ van Willem Wilmink zal worden voorgelezen door een leerling van het Stedelijk Lyceum Kottenpark. Dit jaar zullen ook de namen van de slachtoffers worden voorgelezen.

Bron: RTV Oost 13 mei 2010

2009

Ruim driehonderd mensen hebben woensdagmiddag de vuurwerkramp in Enschede herdacht.
Precies negen jaar geleden verloren bij de ramp in de wijk Roombeek 23 mensen het leven en vielen er bijna duizend gewonden. De belangstelling was dit jaar iets groter dan vorig jaar. In een korte toespraak benadrukte burgemeester Den Oudsten van Enschede het belang om de ramp te herdenken. De herdenking had plaats bij het monument Het Verdwenen Huis. Hier werd onder meer het gedicht Enschede huilt van Willem Wilmink voorgedragen.

Bron: RTV Oost 13 mei 2009

2008

In Enschede is dinsdag de vuurwerkramp herdacht.

De ramp op 13 mei 2000 kostte aan 23 mensen het leven, bijna 1000 mensen raakten gewond, honderden werden dakloos. De stichting herdenking vuurwerkramp heeft gekozen voor een korte en sobere herdenking. Op het tijdstip van de ramp, vijf voor half vier, werden in de hele stad de kerkklokken geluid. Daarna werd bij het monument in Roombeek het gedicht ‘Enschede Huilt’ van Willem Wilmink voorgedragen en hield burgemeester Den Oudsten een korte toespraak.

Bron: RTV Oost 13 mei 2008

2007

Een paar honderd mensen hebben zondagmiddag de vuurwerkramp in Enschede herdacht.
Bij het monument in de wijk Roombeek was een sobere herdenkingsbijeenkomst. Er was geen stille tocht en ook de namen van de slachtoffers zijn niet opgenoemd. Wel heeft burgemeester Den Oudsten een herdenkingswoord gehouden en het gedicht ‘Enschede huilt’ van Willem Wilmink is voorgedragen. Op het tijdstip van de explosie hebben de kerkklokken in Enschede geluid. Het was zondag zeven jaar geleden dat in Enschede 23 mensen om het leven kwamen bij de vuurwerkramp.

Bron: RTV Oost 13 mei 2007

2006

Enschede herdenkt vandaag de vuurwerkramp van zes jaar geleden. De herdenking in de wijk Roombeek is dit jaar soberder van opzet dan voorgaande jaren.
Er wordt geen stille tocht gehouden en ook worden de namen van de slachtoffers niet meer opgenoemd. Wel houdt burgemeester Den Oudsten een toespraak en wordt het gedicht Enschede huilt van Willem Wilmink voorgedragen. Vanmiddag wordt in de wijk ook het informatiecentrum van de Stichting Steunpunt Vuurwerkramp geopend. In het centrum is een permanente tentoonstelling over de ramp. Ook is er een ontmoetingsruimte.
Ruim vierhonderd mensen hebben in Enschede de herdenking van de vuurwerkramp van zes jaar geleden bijgewoond.
De herdenking in de wijk Roombeek was dit jaar soberder van opzet dan in voorgaande jaren. Burgemeester Den Oudsten hield een toespraak en het gedicht ‘Enschede Huilt’ van Willem Wilmink werd door een buurtbewoner voorgedragen. Om vijf voor half vier, het moment van de grootste ontploffing, werd door alle kerken in Enschede de klok geluid. Zo werd stil gestaan bij de 23 slachtoffers van de ramp.
2005
Ongeveer vijftig mensen hebben vrijdagavond de vuurwerkramp herdacht bij het monument op de plek van SE Fireworks.
Op het monument “Het verdwenen huis” waren waxinelichtjes geplaatst die zorgden voor een serene sfeer. De herdenking was een initiatief van een wijkbewoonster, die vond dat de officiële herdenking ten onrechte niet op de plek van het monument werd gehouden. Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat SE Fireworks ontplofte. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven.
2004
Honderden mensen hebben donderdagmiddag meegelopen in een stille tocht door de wijk Roombeek in Enschede om de vuurwerkramp precies vier jaar geleden te herdenken.
Rond half vier luidden de kerkklokken in Enschede vijf minuten lang en werd een minuut stilte gehouden bij het kindermonument. Burgemeester Mans las daar het gedicht “Enschede huilt” voor dat geschreven is door Willem Wilmink. De herdenking heeft dit jaar het thema “Thuiskomen”.
2003
Jaarlijkse herdenking vuurwerkramp
Voor de jaarlijkse herdenking van de vuurwerkramp is een Stichting opgericht.
De Stichting Herdenking Vuurwerkramp wil stil staan bij de gebeurtenis zodat mensen er kracht uit kunnen putten om hun leven weer op te pakken. Daarnaast moet de ramp bespreekbaar blijven voor diegenen die nog dagelijks met ramp worden geconfronteerd. Het is nog niet bekend hoe lang de stichting de ramp blijft herdenken. De eerste voorbereidingen voor de aanstaande herdenking van 13 mei zijn begonnen.
2002

Sobere herdenking vuurwerkramp
13 mei 2002

ENSCHEDE (ANP) – Honderden mensen zijn maandagmiddag naar de Roomweg in Enschede gekomen om op de plek des onheils van twee jaar geleden de vuurwerkramp te herdenken.
Omstreeks half vier luiden de klokken. Aan de Tollensstraat schuifelen nabestaanden van de 22 overledenen richting de restanten van SE Fireworks om er bloemen aan het hek te hangen.

Een vrouw met haar twee kinderen zit op pakweg 100 meter van de verwoeste vuurwerkfabriek voor zich uit te staren. “In het begin was het eng om hier te zijn, maar nu niet meer.” Bij de vrouw, die anoniem wenst te blijven, biggelen de tranen intussen over de wangen. De herinneringen aan die inktzwarte dag komen weer naar boven.

Met haar kinderen zit ze precies op de plek waar ze op 13 mei 2000 met haar fiets stond. Zij, haar echtgenoot en twee dochters hebben veel geluk gehad. De drukgolf ging langs haar heen. “Ik zit hier nu weleens doordeweeks”, mijmert ze. Dan is het hier een en al rust. Je bent hier als het ware in een niemandsland. De drukte is op afstand, hier hoor je alleen maar vogels. Dan voel ik me best veilig, hoe raar dat ook klinkt.”

Zo kan ze de ramp enigszins verwerken, al kan ze de draad van het dagelijks leven soms maar moeilijk oppakken. “Na 11 september heb ik weer een terugslag gehad”, bekent ze. “Het leven kan zo afgelopen zijn, dat besef je maar al te goed. Als er ergens brand is, slaat de angst toe. Zo plotseling, het verrast je altijd. Toen mijn collega een boterhamzakje liet ploffen, schrok ik al. Mijn kinderen zijn nog steeds bang voor gillende sirenes.”

Op deze zonnige dag staat de vreemde stilte op de rampplek in schril contrast met de dag van de ramp. “Ik hoop zo’n ramp nooit meer mee te maken. Maar het vertrouwen in het gezag is weg. Dat is gewoon weg…”

Bron: ANP

Bron: Nationaal Brandweer Documentatie Centrum

2001

Herdenkingsweek vuurwerkramp

De stad Enschede staat een week lang geheel in het teken van de vuurwerkramp, nu bijna een jaar geleden. Op de eerste dag van de herdenkingsweek, die begon op 7 mei, werden daarom in Enschede speciale posters onthuld voor getroffen scholieren. Op de posters zijn delen van de schutting rond het rampgebied te zien.

Vuurwerkmuziek
Op de tweede dag werd de ramp naverteld door middel van muziek. Dat gebeurde tijdens een concert in de Grote Kerk in Enschede. De vuurwerkmuziek begint als de dag van de vuurwerkramp. Rustig, als een zonnige lentedag, totdat plotseling de eerste explosie plaatsvindt. Het stuk is gecomponeerd door de Duitse Monica Neumann, studente aan het conservatorium in Enschede. Op de dag van de ramp was ze met haar dochter in de stad. Het stuk vertelt wat zij die dag heeft meegemaakt.
Jongeren
Vrijdag was het de beurt aan de Enschedese jongeren. Met een speciaal herdenkingsconcert herdachten zij de noodlottige dag. Het was geen sombere, plechtige herdenking, maar een vrolijke, swingende gebeurtenis. Def Rhymz, Normaal en Ilse de Lange gaven acte de présence. Een paar middelbare scholieren liet zich niet onbetuigd en gaf een rap-optreden ten beste. Ruim 6000 jongeren kwamen af op het herdenkingsconcert.

Zaterdag zijn op verschillende plaatsen in Enschede mensen samengekomen om in gedachten terug te gaan naar het moment van de ramp. In de omheining van het rampgebied zijn bloemen gestoken en briefjes achtergelaten. Bij het Rijksmuseum Twenthe was een korte herdenkingsplechtigheid. Daar waren toespraken van burgemeester Mans van Enschede en de voorzitter van de belangenvereniging van slachtoffers. Uit piëteit met de slachtoffers hingen op verscheidene plaatsen in Enschede de vlaggen halfstok. 
De week van herdenkingen eindigt op zondag 13 mei, precies een jaar na de ramp. Op die dag is er een speciale wandelroute langs herkenbare punten om het rampgebied. De route zal niet door het omheinde rampgebied lopen. Dat kan niet omdat daar nog steeds puin geruimd wordt.

Bij de ontploffing van de vuurwerkopslagplaats van het bedrijf S.E. Fireworks kwamen 22 mensen om het leven en werd een complete wijk verwoest.
Bron: NOS