Menu Sluiten
Foto: Herman Burkink

Helaas zijn bij sommige artikelen de mediabeelden verwijderd, dus kunnen wij alleen de tekst weergeven

2017

Herdenking 13 mei 2017

Voorafgaand aan de 17e herdenking van de vuurwerkramp was er in de media veel aandacht voor het Huis van Verhalen.

Op de dag zelf, weer een zaterdag voor moederdag, was de Huiskamer al om 10 uur geopend.

De aanwezige vrijwilligers hebben zowel voor als na de herdenking veel  fijne en ook goede gesprekken met bezoekers gehad.

Zo waren er, onder andere, nabestaanden van omgekomen brandweerlieden en ook  Furkan was aanwezig. Hij heeft het schilderij “De vliegende familie”, dat in onze huiskamer hangt, op 12-jarige leeftijd geschilderd. Verder vele bezoekers die elk jaar even komen om ons bij te praten over hoe het men hen gaat, maar ook om te gedenken.

Daarnaast was er in de huiskamer een verhalenboom. Hierin konden de bezoekers en kaartje hangen met daarop hun gedachten of wensen. Zoals ook in de krant stond waren het verhalen van verdriet, veerkracht en hoop.

Al deze gedachten en wensen zullen wij meenemen naar december wanneer het Huis van Verhalen haar 10-jarig bestaan zal vieren.

Auteur: Tineke

13 mei 2017

Aangrijpend “In Memoriam” voor slachtoffers vuurwerkramp

Bron: http://www.tubantia.nl/enschede-e-o/aangrijpend-in-memoriam-voor-slachtoffers-vuurwerkramp-enschede~a3333921/

 
 
12 mei 2017

Op zaterdag 13 mei herdenken wij dat 17 jaar geleden, op 13 mei 2000, de vuurwerkramp een wijk verwoestte en levens verloren raakten.

Zoals in voorgaande jaren, is gekozen voor een informele herdenkingsplechtigheid bij het monument..

Dat wil zeggen dat er geen toespraken zullen worden gegeven, maar er kunnen de hele dag bloemen bij het monument worden neergelegd.

Dit is het officiële programma voor de dag, zoals door de gemeente  vastgesteld:

  • 14.00 – 17.00 uur: Prismare (Roomweg 167d) is geopend voor ontmoeting. Het Huis van Verhalen is vanaf 10.00 uur geopend.
  • 15.15 – 15.25 uur: de heer Bram Distel (voorzitter Stichting Herdenking Vuurwerkramp) en burgemeester Van Veldhuizen leggen bloemen bij het monument.
  • 15.25 – 15.30 uur: luiden van de klokken
  •                15.30 uur: stilte

Openingstijden Huis van Verhalen (zij-ingang Roomweg 165c) op zaterdag 13 mei 2017

Het Huis van Verhalen is op deze dag van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend.
U bent van harte welkom om juist ook op deze herdenkingsdag langs te komen in onze huiskamer. Vrijwillige gastheren en -vrouwen zijn aanwezig met een luisterend oor en een kop koffie of thee.

Als u bij de herdenkingsplechtigheid aanwezig wilt zijn, dan kunt u met een aantal van onze vrijwilligers meelopen naar het monument. Andere vrijwilligers blijven achter in de huiskamer voor hen die niet naar de plechtigheid gaan.

U kunt ons hier vinden:

Herinneringen delen aan de vuurwerkramp: ‘Dit moet verteld worden’

ENSCHEDE – Het Huis van Verhalen, in Roombeek, verzamelt en deelt herinneringen aan de vuurwerkramp, op 13 mei 2000. “Wat we hier hebben, is nergens in Enschede. Het verhaal van de ramp moet verteld worden.”

“De eerste jaren ging de aandacht vooral uit naar mensen die hun huis of dierbaren zijn verloren”, zegt coördinator Hadassa Meijer van het Huis van Verhalen. “Nu melden de professionals zich. Ze hebben een ander proces van verwerken. Mensen die in het rampgebied hebben gewerkt, gaan nu misschien met pensioen, ruimen op en willen hun spullen en herinneringen een goede plek geven.”

De verhalen over de vuurwerkramp worden bewaard in een grote kast die centraal in de ruimte staat. “Dit is geen museum, maar een plek waar dingen en herinneringen aan de vuurwerkramp worden bewaard. Het verhaal van de ramp moet verteld worden”, aldus Tineke Braamer, vrijwilliger van het eerste uur.

Herdenken

Het Huis van Verhalen is zaterdag vanaf 10.00 uur geopend. Bezoekers kunnen hun gedachten op een kaartje schrijven, voor een verhalenboom. De officiële herdenking begint om 15.15 uur. Bram Distel van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp en burgemeester Onno van Veldhuizen lopen van Prismare naar het monument en leggen bloemen. Van 15.25 tot 15.30 uur luiden de klokken, waarna stilte in acht wordt genomen. Aansluitend is gelegenheid voor ontmoeting in Prismare.

Meijer deelt haar eigen herinneringen aan de ramp op Enschede FM. Beluister haar verhaal hieronder.

2016

 

Op 13 mei werd de Vuurwerkramp van 13 mei 2000 herdacht.
Zoals voorgaande jaren ging het, ook dit jaar, om een sobere herdenking.
Er werden bloemen neergelegd rond het monument, de kerkklokken luidden en om 15.30 uur werd een minuut stilte in acht genomen.
Het Huis van Verhalen was vanaf 10.00 uur geopend en ontving door de dag heen bezoekers die hun verhaal wilden delen.

Lees ook: De wijk die oprees uit de as van de Vuurwerkramp
Zie ook: Reportage TV Enschede FM waarin, onder andere, een interview met Bram Distel en “onze” Tineke die het verhaal van de kast vertelt en natuurlijk beelden van de herdenking.

2015

enschedehuilt

Klik op de afbeelding om origineel te zien
Klik op de afbeelding om naar de reportage te gaan
Bron: Bron: Huis aan Huis Enschede 29 april 2015. Klik op de afbeelding om het artikel te lezen

Herdenking in beeld
In de Twentsche Courant Tubantia een verslag in beeld van de Vuurwerkramp. U kunt het verslag HIER vinden.

2014

Met een sobere en informele herdenking stonden wij stil bij de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Met vele anderen legden burgemeester Den Oudsten van Enschede en voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp Bram Distel bloemen bij het monument.
Vooraf aan en na afloop van deze herdenking kwamen we met velen samen in het Huis van Verhalen.

Verzamelde tweets 2000 – 2014

2013

Bron: RTVOost

De vuurwerkramp werd op dinsdag 13 mei voor de dertiende keer herdacht. De gemeente Enschede meldt dat de herdenking een informeel karakter krijgt.

De hele dag is er gelegenheid voor het leggen van bloemen bij het monument ‘het verdwenen huis tussen hemel en aarde‘ in de Lasonderbleek. Vanaf twee uur ‘s middags tot vijf uur is het Huis van Verhalen, gevestigd in Prismare (ingang Roomweg) geopend, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Bram Distel, voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp en burgemeester Den Oudsten leggen ‘s middags bloemen bij het monument “het verdwenen huis tussen hemel en aarde”

Van vijf voor half vier tot half vier luidden de klokken. Als vlaginstructie geldt dat van zonsopgang tot zonsondergang de vlag halfstok mag worden hangen.

2012

Monument

Het is twaalf jaar geleden dat in Enschede de Vuurwerkramp voltrok.
Op 13 mei 2000 kwamen 23 mensen om, raakten honderden mensen gewond en werd een woonwijk verwoest. Tientallen mensen woonden in de wijk Roombeek de herdenking bij.

Bron: RTV Oost

 

Fotoreportage RTV Oost  van de herdenkingsplechtigheid op 13 mei 2012

2011

In Enschede is de vuurwerkramp herdacht. Die was vrijdag precies 11 jaar geleden.

De herdenking was dit jaar minder formeel dan in voorgaande jaren. De hele dag konden er bloemen worden gelegd bij het monument op de plek waar S.E. Fireworks stond. De klokken van de Mariakerk aan de Deurningerstraat hebben niet geluid, omdat het mechanisme van de klokken kapot is. Bij de vuurwerkramp in 2000 kwamen 23 mensen om het leven, waren er bijna 1.000 gewonden en werd een hele woonwijk weggevaagd.

 Bron: RTV Oost 13 mei 2011

2010

Binnenkort is het tien jaar geleden dat Enschede werd getroffen door de vuurwerkramp. Op zaterdag 13 mei 2000 ontplofte even na half vier de opslagplaats van SE Fireworks in de volkswijk Roombeek. De ramp kostte drieëntwintig mensen het leven. Honderden mensen raakten gewond en veel inwoners van de rampwijk verloren alles wat ze bezaten.

In de aanloop naar de officiële herdenking zendt TV Oost van donderdag 6 t/m woensdag 12 mei een vijftal reportages uit waarin de ramp en de nasleep daarvan opnieuw onder de loep worden genomen. Donderdag 13 mei gaat TV Oost in een speciale reportage terug naar de week na de ramp.

In de vijfdelige reportageserie ‘Tien Jaar Vuurwerkramp’ wordt een aantal onthullingen gedaan over de nasleep van de vuurwerkramp. Zo blijkt het eerste vlammetje een bedrijfsongeval te zijn geweest en is het aandeel van de Brandweer Enschede in de vuurwerkramp groter dan tot nu toe gedacht. Ook worden brandweerlieden al jaren met de dood bedreigd, waar de politie inmiddels onderzoek naar doet.

Daarnaast is er aandacht voor de Almelose rechter Stam, die in opspraak is omdat hij tijdens zijn functie als zaaksofficier vuurwerkramp strafbare feiten liet plegen. TV Oost sprak verder met enkele weduwen van brandweerlieden. Zij hebben het gevoel dat ze de afgelopen tien jaar aan het lijntje zijn gehouden en eisen genoegdoening. ‘Tien Jaar Vuurwerkramp’ is te zien op 6, 7, 10, 11 en 12 mei om 21.50 en 22.50 uur.

Op donderdag 13 mei is bij TV Oost een speciale reportage te zien waarin aan de hand van beelden van tien jaar geleden wordt teruggeblikt op de week na de vuurwerkramp. Van de ontploffing tot de grote herdenking passeren verschillende zaken de revue, waaronder de eerste beelden van het rampgebied, de onzekerheid over het aantal doden, het bezoek van Koningin Beatrix, de geschokte reacties van politici en de eerste herstelwerkzaamheden. De terugblik is te zien om 17.10, 18.10, 20.10 en 23.10 uur.

 

Op www.rtvoost.nl is een speciaal ‘Dossier Vuurwerkramp’ aangemaakt. Daar is allerlei informatie te vinden over de ramp en de nasleep daarvan.

Bron: rtvoost.nl DONDERDAG 29 APRIL 2010, 16:22

2009

Ruim driehonderd mensen hebben woensdagmiddag de vuurwerkramp in Enschede herdacht.

Precies negen jaar geleden verloren bij de ramp in de wijk Roombeek 23 mensen het leven en vielen er bijna duizend gewonden. De belangstelling was dit jaar iets groter dan vorig jaar. In een korte toespraak benadrukte burgemeester Den Oudsten van Enschede het belang om de ramp te herdenken. De herdenking had plaats bij het monument Het Verdwenen Huis. Hier werd onder meer het gedicht Enschede huilt van Willem Wilmink voorgedragen.

2008

In Enschede is dinsdag de vuurwerkramp herdacht.

De ramp op 13 mei 2000 kostte aan 23 mensen het leven, bijna 1000 mensen raakten gewond, honderden werden dakloos. De stichting herdenking vuurwerkramp heeft gekozen voor een korte en sobere herdenking. Op het tijdstip van de ramp, vijf voor half vier, werden in de hele stad de kerkklokken geluid. Daarna werd bij het monument in Roombeek het gedicht ‘Enschede Huilt’ van Willem Wilmink voorgedragen en hield burgemeester Den Oudsten een korte toespraak.

Bron: RTV Oost 13 mei 2008

2007

Een paar honderd mensen hebben zondagmiddag de vuurwerkramp in Enschede herdacht.
Bij het monument in de wijk Roombeek was een sobere herdenkingsbijeenkomst. Er was geen stille tocht en ook de namen van de slachtoffers zijn niet opgenoemd. Wel heeft burgemeester Den Oudsten een herdenkingswoord gehouden en het gedicht ‘Enschede huilt’ van Willem Wilmink is voorgedragen. Op het tijdstip van de explosie hebben de kerkklokken in Enschede geluid. Het was zondag zeven jaar geleden dat in Enschede 23 mensen om het leven kwamen bij de vuurwerkramp.
 

Bron: RTV Oost 13 mei 2007

2006

Enschede herdenkt vandaag de vuurwerkramp van zes jaar geleden. De herdenking in de wijk Roombeek is dit jaar soberder van opzet dan voorgaande jaren.
Er wordt geen stille tocht gehouden en ook worden de namen van de slachtoffers niet meer opgenoemd. Wel houdt burgemeester Den Oudsten een toespraak en wordt het gedicht Enschede huilt van Willem Wilmink voorgedragen. Vanmiddag wordt in de wijk ook het informatiecentrum van de Stichting Steunpunt Vuurwerkramp geopend. In het centrum is een permanente tentoonstelling over de ramp. Ook is er een ontmoetingsruimte.
Bron: RTV Oost 13 mei 2006
 
Ruim vierhonderd mensen hebben in Enschede de herdenking van de vuurwerkramp van zes jaar geleden bijgewoond.
De herdenking in de wijk Roombeek was dit jaar soberder van opzet dan in voorgaande jaren. Burgemeester Den Oudsten hield een toespraak en het gedicht ‘Enschede Huilt’ van Willem Wilmink werd door een buurtbewoner voorgedragen. Om vijf voor half vier, het moment van de grootste ontploffing, werd door alle kerken in Enschede de klok geluid. Zo werd stil gestaan bij de 23 slachtoffers van de ramp.
Bron: RTV Oost 13 mei 2006

2005

Ongeveer vijftig mensen hebben vrijdagavond de vuurwerkramp herdacht bij het monument op de plek van SE Fireworks.
Op het monument “Het verdwenen huis” waren waxinelichtjes geplaatst die zorgden voor een serene sfeer. De herdenking was een initiatief van een wijkbewoonster, die vond dat de officiële herdenking ten onrechte niet op de plek van het monument werd gehouden. Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat SE Fireworks ontplofte. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven.
Bron: RTV Oost 13 mei 2005
 

2004

Honderden mensen hebben donderdagmiddag meegelopen in een stille tocht door de wijk Roombeek in Enschede om de vuurwerkramp precies vier jaar geleden te herdenken.
Rond half vier luidden de kerkklokken in Enschede vijf minuten lang en werd een minuut stilte gehouden bij het kindermonument. Burgemeester Mans las daar het gedicht “Enschede huilt” voor dat geschreven is door Willem Wilmink. De herdenking heeft dit jaar het thema “Thuiskomen”.
Bron: RTV Oost 13 mei 2004

2003

Jaarlijkse herdenking vuurwerkramp

Voor de jaarlijkse herdenking van de vuurwerkramp is een Stichting opgericht.
De Stichting Herdenking Vuurwerkramp wil stil staan bij de gebeurtenis zodat mensen er kracht uit kunnen putten om hun leven weer op te pakken. Daarnaast moet de ramp bespreekbaar blijven voor diegenen die nog dagelijks met ramp worden geconfronteerd. Het is nog niet bekend hoe lang de stichting de ramp blijft herdenken. De eerste voorbereidingen voor de aanstaande herdenking van 13 mei zijn begonnen.
Bron: RTV Oost 14 februari 2003

Duizenden deelnemers stille tocht

2002

Sobere herdenking vuurwerkramp

13 mei 2002

ENSCHEDE (ANP) – Honderden mensen zijn maandagmiddag naar de Roomweg in Enschede gekomen om op de plek des onheils van twee jaar geleden de vuurwerkramp te herdenken.
Omstreeks half vier luiden de klokken. Aan de Tollensstraat schuifelen nabestaanden van de 22 overledenen richting de restanten van SE Fireworks om er bloemen aan het hek te hangen.

Een vrouw met haar twee kinderen zit op pakweg 100 meter van de verwoeste vuurwerkfabriek voor zich uit te staren. “In het begin was het eng om hier te zijn, maar nu niet meer.” Bij de vrouw, die anoniem wenst te blijven, biggelen de tranen intussen over de wangen. De herinneringen aan die inktzwarte dag komen weer naar boven.

Met haar kinderen zit ze precies op de plek waar ze op 13 mei 2000 met haar fiets stond. Zij, haar echtgenoot en twee dochters hebben veel geluk gehad. De drukgolf ging langs haar heen. “Ik zit hier nu weleens doordeweeks”, mijmert ze. Dan is het hier een en al rust. Je bent hier als het ware in een niemandsland. De drukte is op afstand, hier hoor je alleen maar vogels. Dan voel ik me best veilig, hoe raar dat ook klinkt.”

Zo kan ze de ramp enigszins verwerken, al kan ze de draad van het dagelijks leven soms maar moeilijk oppakken. “Na 11 september heb ik weer een terugslag gehad”, bekent ze. “Het leven kan zo afgelopen zijn, dat besef je maar al te goed. Als er ergens brand is, slaat de angst toe. Zo plotseling, het verrast je altijd. Toen mijn collega een boterhamzakje liet ploffen, schrok ik al. Mijn kinderen zijn nog steeds bang voor gillende sirenes.”

Op deze zonnige dag staat de vreemde stilte op de rampplek in schril contrast met de dag van de ramp. “Ik hoop zo’n ramp nooit meer mee te maken. Maar het vertrouwen in het gezag is weg. Dat is gewoon weg…”

Bron: ANP

Bron: Nationaal Brandweer Documentatie Centrum

2001

Herdenkingsweek vuurwerkramp

De stad Enschede staat een week lang geheel in het teken van de vuurwerkramp, nu bijna een jaar geleden. Op de eerste dag van de herdenkingsweek, die begon op 7 mei, werden daarom in Enschede speciale posters onthuld voor getroffen scholieren. Op de posters zijn delen van de schutting rond het rampgebied te zien.

Vuurwerkmuziek
Op de tweede dag werd de ramp naverteld door middel van muziek. Dat gebeurde tijdens een concert in de Grote Kerk in Enschede. De vuurwerkmuziek begint als de dag van de vuurwerkramp. Rustig, als een zonnige lentedag, totdat plotseling de eerste explosie plaatsvindt. Het stuk is gecomponeerd door de Duitse Monica Neumann, studente aan het conservatorium in Enschede. Op de dag van de ramp was ze met haar dochter in de stad. Het stuk vertelt wat zij die dag heeft meegemaakt.
 
Jongeren
Vrijdag was het de beurt aan de Enschedese jongeren. Met een speciaal herdenkingsconcert herdachten zij de noodlottige dag. Het was geen sombere, plechtige herdenking, maar een vrolijke, swingende gebeurtenis. Def Rhymz, Normaal en Ilse de Lange gaven acte de présence. Een paar middelbare scholieren liet zich niet onbetuigd en gaf een rap-optreden ten beste. Ruim 6000 jongeren kwamen af op het herdenkingsconcert.

Zaterdag zijn op verschillende plaatsen in Enschede mensen samengekomen om in gedachten terug te gaan naar het moment van de ramp. In de omheining van het rampgebied zijn bloemen gestoken en briefjes achtergelaten. Bij het Rijksmuseum Twenthe was een korte herdenkingsplechtigheid. Daar waren toespraken van burgemeester Mans van Enschede en de voorzitter van de belangenvereniging van slachtoffers. Uit piëteit met de slachtoffers hingen op verscheidene plaatsen in Enschede de vlaggen halfstok. 
 
De week van herdenkingen eindigt op zondag 13 mei, precies een jaar na de ramp. Op die dag is er een speciale wandelroute langs herkenbare punten om het rampgebied. De route zal niet door het omheinde rampgebied lopen. Dat kan niet omdat daar nog steeds puin geruimd wordt.

Bij de ontploffing van de vuurwerkopslagplaats van het bedrijf S.E. Fireworks kwamen 22 mensen om het leven en werd een complete wijk verwoest.
Bron: NOS