Menu Sluiten

Herdenking vuurwerkramp 13 mei 2000

Op zondag 13 mei a.s. om 15.00 uur, vindt weer de herdenking van de vuurwerkramp plaats, op het terrein waar deze catastrofe 18 jaar geleden plaatsvond. Van 15.00 tot 15.25 uur is er gelegenheid tot bloemen leggen, onder meer door dhr. Distel (voorzitter Stichting Herdenking Vuurwerkramp) en burgemeester Van Veldhuizen. Van 15.25 tot 15.30 uur luiden de klokken.

Voorafgaand aan deze officiële herdenking zijn de vrijwilligers van het Huis van Verhalen vanaf 13.00 uur aanwezig in de huiskamer in Wijkvoorziening Prismare, zij-ingang Roomweg. Loop gerust binnen voor een luisterend oor, een praatje en een kop koffie of thee. Tegen drieën kunt u dan, als u dat wilt, samen met de vrijwilligers van het Huis van Verhalen te voet naar de plaats van de herdenking lopen.

Ook na afloop van de herdenking is er gelegenheid voor ontmoeting in het Huis van Verhalen.

Van 13.00 tot 17.00 uur is ook de stilteruimte geopend voor een moment van bezinning en het branden van een kaarsje.

Vlaginstructie
Vlaggen halfstok tussen zonsopgang en zonsondergang

Herdenking in de media

Tubantia – 13 mei 2018

Het monument op Roombeek (Foto: Annina Romita)
Het monument op Roombeek (Foto: Annina Romita)

Enschede herdenkt vuurwerkramp

ENSCHEDE – Deze zondag is het 18 jaar geleden dat de vuurwerkramp plaatshad in Enschede. De herdenking van de ramp is zondag om 15.00 uur in Roombeek.

RTVOOST

zondag 13 mei 2018 | 07:00Laatst bijgewerkt: 13-5-2018 | 10:48
  • Foto2 foto’s
  • Video1 video

Vader Yaqoub wil er liever niet aan herinnerd worden. Maar dochter Raya is met een groep journalisten op zoektocht naar wat er precies tijdens de vuurwerkramp is gebeurd. Samen met het Irakese gezin gaat Raya voor het eerst in 18 jaar terug naar Roombeek.

Ze woonden midden in de wijk. Raya was tien en stond samen met haar twintigjarige zus te kijken naar het vuurwerk dat de lucht in schoot. Haar ouders en haar broer waren gewoon thuis. Het leek geen probleem, tot die heftige, tweede explosie.

Paniek

“Onze dochters!” riep moeder Yaqoub. Raya’s vader rende naar buiten om zijn meisjes te zoeken. Gelukkig hadden zij een veilige plek gevonden bij een Nederlands gezin.

Herinneringen

Nu, achttien jaar later komen de herinneringen weer boven. “Ik wil het alleen hebben over de mooie herinneringen van deze wijk,” vertelt Yaqoub aan zijn volwassen kinderen. “De rest is te pijnlijk.” Samen met het gezin gaan ze op zoek naar de plek waar hun oude huis stond.

‘Belofte maakt schuld’

In het artikel ‘Belofte maakt schuld’ staan nog meer van dit soort bijzondere herinneringen aan de vuurwerkramp. Toenmalig premier Wim Kok heeft volgens zeggen beloofd dat niemand slechter uit de ramp zou komen. In deze co-productie van Windesheim en RTV Oost zijn vijf verhalen te lezen over deze belofte.

Voor het volledige verhaal, klik op onderstaande foto.

Belofte maakt schuld - fotograaf: RTV Oost

Fotograaf: RTV Oost
Belofte maakt schuld
Plaats van handeling is het terrein waar vuurwerkfabriek SE Fireworks stond. De explosies hadden plaats in de middag van 13 mei, nu achttien jaar geleden.

Bloemen

Voorzitter Distel van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp en burgemeester Van Veldhuizen leggen bloemen op de herdenkingsplek, waarna belangstellenden tussen 15.00 en 15.25 uur de gelegenheid krijgen bloemen te leggen. Aansluitend luiden de klokken van 15.25 tot 15.30 uur.

Voorafgaand aan de herdenking zijn de vrijwilligers van het Huis van Verhalen vanaf 13.00 uur aanwezig in de huiskamer in Prismare.

Slachtoffers

De vuurwerkramp, zoals de tragedie van 13 mei 2000 in Enschede de geschiedenis in zou gaan, eiste 23 levens. Bijna duizend mensen raakten gewond, 200 huizen werden compleet vernield, en 1.250 mensen waren in één klap dakloos. De wijk Roombeek werd compleet weggevaagd.

In de Buurt

5 x bijzondere voorwerpen uit het Huis van Verhalen

Door Jannike Huisman13 mei 2018

In het Huis van Verhalen vind je allerlei bijzondere verhalen van mensen die de vuurwerkramp hebben meegemaakt. Veel kwamen pas jaren later na de ramp hier terecht. We namen een kijkje in de lades van de grote kast en vonden hier bijzondere verhalen. 

Het oortje

Vuurwerkramp in Enschede herdacht

zondag 13 mei 2018 | 15:49Laatst bijgewerkt: 13-5-2018 | 16:59

In Enschede is vanmiddag de vuurwerkramp herdacht die achttien jaar geleden de wijk Roombeek in Enschede verwoestte. Bij de ramp kwamen 23 mensen om het leven en vielen bijna duizend gewonden.

Om vijf voor half vier, het tijdstip waarop de vuurwerkopslagplaats ontplofte, werden de klokken in Enschede geluid, zoals dat jaarlijks op 13 mei gebeurt.

De herdenking heeft al jaren een sober karakter. Voorafgaand aan de officiële herdenking konden mensen het Huis van Verhalen bezoeken voor een kop koffie of een luisterend oor. Rond drie uur vanmiddag wandelden de vrijwilligers van het Huis van Verhalen samen met mensen die dat wilden naar het herdenkingsmonument  “Het verdwenen huis tussen hemel en aarde”.

Ook na afloop van de herdenking is er nog gelegenheid voor mensen om het Huis van Verhalen te bezoeken. Tot vijf uur vanmiddag is de stilteruimte geopend voor een moment van bezinning en het branden van een kaarsje.

Meer lezen over de vuurwerkramp? Klik hier.

Ook op social media wordt die ramp niet vergeten. Een selectie:

Bron: RTVOOST

Tubantia 

© Rutger Borgerink

In Memoriam voor slachtoffers vuurwerkramp: ‘We staan zo alleen’

ENSCHEDE – Een warme windvlaag waait over Roombeek. Minutenlang kijkt een man bewegingsloos naar het herdenkingsmonument van de vuurwerkramp. „Warm weer, vandaag moederdag, gisteren het songfestival. Het is net als 18 jaar geleden.” De man slaat een diepe zucht.

Deze zondag is het precies 18 jaar geleden dat Enschede werd getroffen door de vuurwerkramp. Een ramp die aan 23 mensen het leven kostte. Bijna duizend mensen raakten gewond en meer dan 1.200 Enschedeërs waren in één klap dakloos.

In Memoriam

Op het herdenkingsmonument hangt deze zondag een plakkaat met een aangrijpend In Memoriam, bedoeld voor vijf slachtoffers die vielen op die bewuste 13 mei 2000. „Wat gebeurt er als je twee kinderen verliest? Wat gebeurt er als je beide ouders verliest? We staan zo alleen. Vol onbegrip zoeken we jullie nog steeds”, is er te lezen.

Ook vorig jaar hing er een aangrijpend In Memoriam, bedoeld voor dezelfde vijf slachtoffers. Maar dat neemt niet weg dat ook het plakkaat van deze zondag indruk maakt. Mensen leggen bloemen bij het monument, er branden kaarsjes en zo af en toe wordt er een traan gelaten.

Moeilijk

Een oudere man veegt zachtjes met zijn hand over het monument. „Dit soort dagen blijven heel moeilijk”, verzucht hij. Hij wijst naar een aantal namen die in het monument gegraveerd staan. „Ik kende ze”, zegt hij met een trilling in zijn stem. „Dit mogen we nooit vergeten.”

© Rutger Borgerink
 RTVOOST live stream
RTVOOST – na 18 jaar voor het eerst terug