Menu Sluiten

Elk jaar wordt op 13 mei de vuurwerkramp herdacht die op die dag in 2000 een wijk verwoestte, waar levens verloren raakten en voor anderen voor het leven voorgoed veranderde.

De officiële herdenking vindt plaats bij het monument voor de herdenking van de vuurwerkramp.

Al jaren heeft de herdenking een zogenaamd sober en informeel karakter.
Een vlag wappert halfstok van zonsopgang tot zonsondergang.

Er zijn geen toespraken tijdens de herdenkingsplechtigheid, maar er kunnen de hele dag bloemen bij het monument worden neergelegd.

Herdenking vuurwerkramp

De herdenkingsplechtigheid kent vaste elementen:

Om 15.15 uur worden door de voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp en de burgemeester kransen bij het monument gelegd.

Van 15.25 tot 15.30 uur luiden de klokken

Om 15.30 uur wordt een minuut stilte in acht genomen

De hele dag is er gelegenheid voor het leggen van bloemen bij de diverse monumenten.

Openingstijden Huis van Verhalen op 13 mei

Het Huis van Verhalen is die dag vanaf 10.00 – 17.00 uur geopend voor hen die, juist op die dag, hun verhaal willen vertellen, onder gelijkgestemden willen zijn of gewoon in stilte een kop koffie of thee drinken.

Buurtmaaltijd

In verband met de herdenking van de vuurwerkramp begint de buurtmaaltijd deze keer om 18.30 uur in plaats van 18.00 uur.

Herdenking in de media

Op deze website wordt elk jaar de verslaggeving in de media over de herdenking vastgelegd.

Bron: https://www.ad.nl/enschede/
Bron: Hart van Enschede

Onverwerkt verleden: steeds meer professionals terug naar plek vuurwerkramp

Bekijk het gesprek tussen verslaggever Thijs Boelens en Thijn Thijink van het Huis van Verhalen op de Website van RTVOost.

Negentien jaar geleden is het vandaag, de vuurwerkramp in Enschede. Een ramp die zijn sporen naliet in heel Enschede en omstreken. Maar ook bij professionals die aan het werk moesten in het rampgebied. Hoewel ze allemaal professionele hulp hebben gekregen, zoeken ze de laatste tijd steeds vaker steun in het Huis van Verhalen. Zo ook RTV Oost-verslaggever Thijs Boelens, die als radiojournalist door het rampgebied liep.GESCHREVEN DOORThijs Boelens

‘De aanleiding om het Huis van Verhalen binnen te lopen, was het besluit van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid om geen nader onderzoek te doen naar de vuurwerkramp. Die dag was ik er voor het eerst in zeker vijftien jaar. Op een steenworp afstand van de plek waar SE Fireworks op 13 mei 2000 ontplofte. Het was er leeg en er zaten twee dames klaar. Wachtend op bezoek, wachtend op iemand die zijn verhaal over de vuurwerkramp wilde vertellen. Ze deden dat al negentien jaar.

Leven weer op orde

Het verbaasde me dat het Huis van Verhalen nog steeds open is, vier middagen in de week. Omdat ik vind dat wie na negentien jaar nog steeds de behoefte heeft om over die dag te praten, beter naar een psycholoog kan gaan. Ik kwam aan de praat met Thijn Thijink. Ze vertelde me dat er inderdaad geen hordes mensen meer voor de deur staan. En dat de mensen die het aan den lijve hebben ondervonden in de regel hun leven weer op orde hebben, op een enkeling na. Die komen nog wel eens. En daar is ook ruimte voor.

Wat ze me ook vertelde, was dat er iets aan de gang was wat haar ook verbaasde. Er komen steeds meer professionals. Hulpverleners die hun werk deden op 13 mei en daarna. Brandweerlieden, mannen in witte pakken, ambulancebroeders. ‘Die zijn allemaal goed opgevangen op het werk. Die hebben professionele begeleiding gehad om alle indrukken te verwerken. Maar toch zie je, gek genoeg, dat die zich nu steeds meer melden, na bijna twintig jaar.’ Thijn Thijink kijkt me aan. ‘En hoe zit dat met jou? Jij was ook een professional. Een journalist.’

 Kippenbouten

De vraag overvalt me en houdt me bezig de dagen erna. Ik besluit om mijn verhaal te vertellen. Dat ik als jonge radio-verslaggever door dat rampgebied liep en alle zeilen moest bijzetten om live-radioverslag te kunnen doen. Dat de ‘mannen in witte pakken’ dachten dat ze stoffelijke resten vonden, maar dat het een pan met kippenbouten bleek te zijn, die op het vuur stond toen die laatste klap de wijk opblies. Over het leed en verdriet van de nabestaanden. Mijn vermoeidheid als er weer iemand met zijn verhaal tegen me aan kwam praten. Ik had er honderd gehoord.

Dat verhaal heb ik samen met Thijn Thijink vastgelegd. Negentien jaar na de vuurwerkramp, in ‘Het Huis van Verhalen.’

U kunt het artikel en de prachtige, indringende, dialoog tussen verslaggever Thijs Boelens en gastvrouw Thijn Thijink terugvinden op deze pagina van RTVOOST

Enschede herdenkt vuurwerkramp: ‘Mogen niet vergeten wat hier is gebeurd’

ENSCHEDE – Het was een indrukwekkende stilte bij het monument voor de vuurwerkramp. Nabestaanden en betrokkenen kwamen samen om negentien jaar na de ramp bij SE Fireworks de slachtoffers te herdenken.
Redactie Tubantia 13 mei. 2019 

“Net als de oorlog mogen we ook dit niet vergeten”, zegt een van de bezoekers van de herdenkingsbijeenkomst. Hij staat stil bij de mensen die op 13 mei 2000 om het leven kwamen. “Elke dag kom ik hier langs. Dan denk ik aan de ramp. Nog altijd vraag ik mij af hoe dit kon gebeuren. Ik kom hier om mijn respect te tonen aan de mensen die toen zijn overleden.”

Bij de vuurwerkramp kwamen 23 mensen om het leven. 947 personen raakten gewond. In Enschede hingen de vlaggen deze maandag ter nagedachtenis aan de ramp halfstok. Ook stonden veel mensen op social media stil bij de ramp.

De herdenking van de vuurwerkramp in Enschede.
De herdenking van de vuurwerkramp in Enschede. © Emiel Muijderman

Bron:
https://www.tubantia.nl/enschede/enschede-herdenkt-vuurwerkramp-mogen-niet-vergeten-wat-hier-is-gebeurd~a08e4bb67/

Herdenking voorgaande jaren

Foto: Herman Burkink

Tubantia 15 mei 2019

Het oude Arke-pand in hartje Enschede
Het oude Arke-pand in hartje Enschede © Annina Romita

Monument Vuurwerkramp weg bij oude Arke-pand in Enschede

ENSCHEDE – Het monumentje ter herdenking aan de vuurwerkramp is weggehaald bij het ‘Arke-pand’ aan de Deurningerstraat. Reden is de ingrijpende herinrichting van de Raiffeisenstraat en omgeving, waarmee binnenkort wordt begonnen. Anja Kruise 15-05-19, 15:50 

Met het oog op onder andere nieuwe leidingen, kan het monument volgens de gemeente niet op de oorspronkelijke plek worden teruggeplaatst.

Nieuwe locatie

De gemeente, die het monument tijdelijk in opslag heeft, is in overleg met het Huis van Verhalen en de Stichting Herdenking Vuurwerkramp over een alternatieve, geschikte locatie. Op de plek waar het monument vele jaren stond, is een bordje geplaatst met uitleg.

In het oude Arke-pand, dat al sinds 2001 leegstaat, komen dertig luxe huurwoningen. Eind 2019 of begin 2020 moet het nieuwe pand opgeleverd zijn.

Bron:
https://www.tubantia.nl/enschede/monument-vuurwerkramp-weg-bij-oude-arke-pand-in-enschede~a773d687/

Herdenking vuurwerkramp 2018

Herdenking vuurwerkramp 2017

Herdenking vuurwerkramp 2016

Herdenking vuurwerkramp 2015

Herdenking vuurwerkramp 2014

Herdenking vuurwerkramp 2013

Herdenking vuurwerkramp 2012

Herdenking vuurwerkramp 2001 – 2011