Menu Sluiten

Huis in het Nieuws 2014

 

december

KOM GEZELLIG GEDICHTEN SCHRIJVEN IN HET HUIS VAN VERHALEN!

sinterklaas

Moeite met het schrijven van een gedicht of vind je het gewoon leuk om samen gedichten te schrijven?

Kom dan op dinsdag 25 november en dinsdag 2 december tussen 14.00 en 16.30 uur naar het Huis van Verhalen in Voorzieningencluster Prismare (ingang Roomweg) in Enschede.
Vrijwilligers van het Huis van Verhalen helpen u graag om ideeën op te doen en/of iets op papier te zetten.
Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met de jeugbibliotheek Prismare.

Informatie tel. 053 4316288 of via info@huisvanverhalenenschede.nl .

november

LANDELIJKE BEWONERSDAG OP 15 NOVEMBER 2014

Landelijke bewonersdag

Op 15 november 2014 werd de Landelijke Bewoners Dag georganiseerd in de Grolsche Veste. Ook het Huis van Verhalen was hierbij aanwezig.
Kijk voor de ervaringen op onze Facebook pagina.

october

8 oktober

Een verslaggeefster van de Duitse omroep WDR bezoekt het Huis van Verhalen. Aanleiding is een reportage van de WDR over de architectuur in Roombeek.
Vrijwilligster Thijn toont de verslaggeefster het vloerplan en de kast in het Huis en neemt haar dan mee op een rondleiding door de wijk.

De reportage is te zien op de website van de WDR.

september

20 september

wandelingroombeek

25 juli

RTV Oost besteedt aandacht aan het Huis van Verhalen in de uitzending Heerlijk Overijssel van 25 juli 2014. De reportage begint op 19:59 uur  van deze video-clip, waarin John van Aart de verslaggeefster meeneemt op een culturele stadswandeling door Roombeek en gastvrouw Tineke het verhaal van de kast vertelt.

20 juli

twentsecourant21072014
Interview in de Twentsche Courant 21 juli 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 juni

Rondleiding 21 juni 2014
Huis aan Huis Enschede 18 juni 2014

De bewoners hebben hiervoor speciaal toestemming gegeven. “Tijdens onze ‘normale’ rondleidingen door Roombeek tonen wij natuurlijk altijd wel de buitenzijde van dit gebouw, maar is het niet mogelijk om naar binnen te lopen”, aldus een woordvoerder.

De Eekenhof is ontworpen door architectenbureau Claus en Kaan te Amsterdam en het hoofdgebouw is het meest in het oog springend. Het gebouw wordt naar boven toe smaller en waar op de eerste verdieping tien appartementen zijn gesitueerd, zijn er op de achtste en negende verdieping nog maar twee per woonlaag. De rondleiding start om 11.00 uur. Info: tel. 053 – 4316288.

3 juni

WijkkrantNoordpag13
Wijkkrant Enschede Noord Jaargang 30, No. 3 Juni t/m Augustus 2014
Wijkkrant Enschede Noord Jaargang 30, No. 3 Juni t/m Augustus 2014
huisaanhuis

 

 

Gemeente Enschede Nieuwsoverzicht 29 april 2014
Gemeente Enschede, Nieuswoverzicht, 29 april 2014

BURGERINITIATIEVEN EN WIJKBUDGETTEN

Tijdschrift voor de Volkshuisvesting, nummer 2, april 2014

‘De Droom van Roombeek’ is een voorbeeld van een burgerinitiatief op uitnodiging.

De droom van initiatiefneemster Hadassa Meijer is het activeren en verbinden van mensen in de Enschedese wijk Roombeek. Hadassa zoekt wijkgenoten thuis op, legt contacten, verwijst door en activeert mensen om vrijwilliger te worden of een baan te vinden. Hadassa organiseert wekeliljks een buurtmaaltijd waar mensen met uiteenlopende achtergronden elkaar tijdens het eten, opruimen en afwassen beter leren kennen. Zo komen sociale contacten tot stand die het mogelijk maken dat mensen maatschappelijk actief worden en elkaar onderlinge hulp bieden. ‘De Droom van Roombeek’ is een burgerinitiatief dat gefinancierd wordt uit het wijkbudget van Roombeek. Voor het realiseren van haar droom zoekt Hadassa ook samenwerking met lokale ondernemers en professionele hulp- en zorgorganisaties. Sinds de Enschedese gemeenteraad in 2011 akkoord ging met het instellen van wijkbudgetten, is er in de stad met behulp van deze gelden een groot aantal burgerinitiatieven gestart. Er is veel mogelijk mits een initiatief past binnen het (zeer ruime) politieke kader dat de gemeenteraad heeft gesteld. Initiatieven die gericht zijn op het verbeteren van de fysieke en sociale woon- en leefomgeving vallen daar sowieso binnen. Deze initiatieven variëren van het plaatsen van bloembakken en het opruimen van zwerfafval tot het organiseren van sport- en spelactiviteiten en het realiseren van buurthuiskamers. In 2012 waren de burgerinitiatieven die zijn gefinancierd uit een wijkbudget vooral gericht op het bevorderen van de leefbaarheid en de sociale samenhang. Daarnaast waren er veel initiatieven die bijdragen aan een schone, hele en veilige wijk. Op de thema’s zorg, duurzaamheden en arbeidsparticipatie, thema’s die ook genoemd staan in het politieke kader van de Raad, zijn in het eerste jaar van de wijkbudgetten nog niet zoveel initiatieven ontplooid (Bruijn de e.a., 2013).

Zondag 25 mei Huis van Verhalen Samenspraak, mei 2014 Het Huis van Verhalen is opgericht door verschillende kerken vlak na de vuurwerkramp, als ontmoetingscentrum waar slachtoffers hun verhalen kwijt konden. Uit gebrek aan middelen is twee jaar geleden uit nood besloten om zonder betaalde krachten puur als vrijwilligersorganisatie door te gaan. Als missie heeft het Huis van Verhalen: het present zijn, er zijn, voor mensen. Niet alleen in de wijk Roombeek, niet alleen voor de getroffenen van de vuurwerkramp, maar voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Dit vertaalt zich in verschillende activiteiten die zijn gericht op ontmoeting en het luisteren naar elkaars verhaal. Hiermee wil het Huis een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de wijk en aan het welbevinden van mensen. Huis van Verhalen is een zelfstandige stichting, dus geen gemeentellijke instelling en niet verbonden aan een bepaalde levenswijze of religie. Het bestaat van giften, fondsen en de opbrengst van rondleidingen. Net als in de Stille Week collecteren we ook in deze week van Hemelvaartsdag twee keer voor dit sympathieke doel.

ONTDEK ROOMBEEK SAMEN MET HUIS VAN VERHALEN

Huis aan Huis, 30 april 2014

Roombeek is een bijzondere plek in Enschede. Een plek met een geschiedenis, maar ook een plek waar de tijd niet heeft stil gestaan.

Afgelopen jaren is er, op de plek waar in 2000 de vuurwerkramp plaatsvond, een hele mooie nieuwe wijk ontstaan. Graag vertellen we u dit verhaal en laten u bijzondere plekjes zien in Roombeek. We verellen verhalen over de veerkracht van mensen, hoe de mensen hun leven weer hebben opgepakt in deze nieuwe wijk. De rondleidingen worden gegeven door ambassadeurs van het Huis van Verhalen.

Rondleiding Sinds kort is het ook mogelijk om met schoolklassen een rondleiding te doen. Aan de hand van vragen maken leerlingen kennis met de historie (textiel) en recente geschiedenis (ramp), maar ook met de architectuur. Deze rondleiding is geschikt voor groep 7/8 en het voortgezet onderwijs. De rondleidingen kosten 6 euro per persoon. Voor schoolklassen geldt een speciaal tarief.

Het Huis van Verhalen is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 14.00 – 16.30 uur. Voor andere activiteiten, kijk op de website www.huisvanverhalenenschede.nl of like op facebook. Graag tot ziens bij het Huis van Verhalen. Een ontmoetingsplek in de wijk. Loop gerust binnen voor een kop koffie! Roomweg 165c. HUIS VAN VERHALEN HEEFT NIEUW GEZICHT Tw. Courant Tubantia, 18 april 2014 Het Huis van Verhalen aan de Roomweg houdt vrijdagmiddag 25 april, vanaf vier uur ‘s middags, open dag. De open dag heeft de titel ‘een moment van bezinning’ meegekregen. Het Huis van Verhalen, dat onderdeel is van voorzieningencentrum Prismare, is na de vuurwerkramp op 13 mei 2000 opgezet als plek voor slachtoffers die daar hun verhaal en emoties kwijt konden. Twee jaar geleden kreeg het Huis van Verhalen een andere opzet. Het werd meer spil van de wijk. Daar hoort ook een andere uitstraling bij.   OPEN HUIS VAN VERHALEN Tubantia, 24 april 2014 ‘Een moment van ontmoeting’ is het thema van het open huis van het Huis van Verhalen, morgen in wijkcentrum Prismare, aan de Roomweg. Bezoekers krijgen onder meer informatie over de andere koers die sinds kort wordt gevaren. Het open huis is vanaf 16.00 uur.

LEGER DES HEILS IN PRISMARE

Huis aan Huis, 19 februari 2014

Een medewerker van het Leger des Heils schuift wekeliljks aan op de dinsdagochtend bij Huis van Verhalen in Prismare.

Een hulpverlener is elke dinsdagochtend beschikbaar voor hulp, advies en gesprekken vanuit ’10 voor Toekomst’, onderdeel van het zorgaanbod van het Leger des Heils. Het Huis van Verhalen heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot ontmoetingsplaats in de wijk. Hier bleek dat er steevast veel vragen zijn over bijvoorbeeld het invullen van formulieren of gewoon een luisterend oor. ’10 voor Toekomst’ is onderdeel van het zorgaanbod van het Leger des Heils. Gezinscoaches komen daarbij bij gezinnen thuis om hen te helpen op verschillende leefgebieden waar hulp nodig is. Interesse? Kom eens langs!

LEGER DES HEILS GAAT SAMENWERKING AAN MET HUIS VAN VERHALEN Tubantia, 15 februari 2014 Het Leger des Heils is een samenwerking aangegaan met het Huis van Verhalen in Roombeek. Dat houdt onder meer in dat een gezinscoach van het ‘Leger’ elke dinsdagmorgen spreekuur houdt in het onderkomen aan de Roomweg, als onderdeel van Prismare. De samenwerking past volgens beide partijen binnen de ontwikkeling van het ‘Huis”. Dat is oorspronkelijk opgezet om slachtoffers van de vuurwerkramp hun verhaal te laten doenk, maar functioneert tegenwoordig als huiskamer van de buurt voor Roombeek. Tijdens gesprekken in dat kader bleken er veel vragen over bijvoorbeeld het invullen van formulieren. De gezinscoaches zijn getraind om daarbij te helpen.

Huis aan Huis, 12 februari 2014

20 februari organiseert Huis van Verhalen in Prismare een vertelcafé.

Gasten vertellen elkaar verhalen rond het thema toekomstdromen. Welke dromen zijn al in vervulling gegaan, hoe zijn je toekomstdromen ontstaan? Aanvang 20.00 uur. Opgave via info@huisvanverhalenenschede.nl  of 053 4316288.

BUURTMAALTIJD ROOMBEEK Huis aan Huis, 15 januari 2014 Elke maandag is het mogelijk om mee te eten met de buurtmaaltijd in Prismare. Een initiatief van het Huis van Verhalen, georganiseerd ism Prismare, maar uiteindelijk ván en mét de buurt. De buurtmaaltijd is geen restaurant, maar een plaats om buurtbewoners en anderen te ontmoeten. Daarom doen we met elkaar de afwas en drinken we nog samen een kop koffie of thee. De bijdrage voor de maaltijd is € 1,50 p.p. Opgeven kan vóór maandag 12.00 uur via openbuurtmaaltijd@gmail.com. Huis in het Nieuws in 2013

huisaanhuis18122013
Bron: Huis aan Huis Enschede 18 december 2013

KERSTDINER HUIS VAN VERHALEN Maak kennis met de buurtmaaltijd van Roombeek Huis aan Huis, 11 december 2013 Sinds oktober organiseert het Huis van Verhalen een wekelijkse buurtmaaltijd in de horecaruimte van Prismare. Iedere maandag om 18.00 uur kunnen buurtbewoners aanschuiven. U bent van harte welkom om een keer mee te eten, voor slechts € 1,50 schuift u aan bij dit wekelijkse diner. Opgave vooraf bij het Huis van Verhalen is wel noodzakelijk. De buurtmaaltijd is bedoeld voor een ieder die het gezellig vindt om samen te weten. We eten samen, maar ruimen ook samen even af en doen samen de afwas! Graag nodigen we je uit om kennis met ons te komen maken tijdens het Kerstspektakel. Op vrijdag 13 december staat om 18.00 uur een driegangen Kerstdiner klaar voor buurtbewoners. Om in de kerststemming te komen wordt tijdens de maaltijd het Kerstverhaal verteld. De kosten voor het Kerstdiner bedragen € 3,50. Opgave kan bij het I-punt van Prismare of bel 053-4757455.

HUIS VAN VERHALEN: HUISKAMER VOOR ROOMBEEK

Huis aan Huis, 18 december 2013

Bron: Huis aan Huis 18 december 2013