Menu Sluiten

Huis in het nieuws 2015

Op deze pagina vindt u artikelen, afbeeldingen en videoclips uit de media over activiteiten van het Huis van Verhalen.
Kijk voor de laatste nieuwtjes ook op onze Facebookpagina

november

Huis Aan Huis Enschede – 11 november 2015

vrijwilligersprijs2

Tubantia – 10 november 2015

vrijwilligersprijs3

mei

ZDF reportage over de Vuurwerkramp en interview met vrijwilligster Boetie

Klik op de afbeelding om de reportage en interview te bekijken.

******

 

tubantia10mei

april

Tubantia, 24 april 2015

Een interview met Hadassa Meijer in het Roombeek Magazine.

stadspostapril2015

maart

Huis aan Huis – 11 maart 2015

Enschede – De vrijwilligers van het Huis van Verhalen verzorgen al jaren excursies door de wijk Roombeek. Dit jaar is het vijftien jaar geleden dat de wijk werd getroffen door de vuurwerkramp. De sporen van die ramp blijven zichtbaar, maar er verrijst ook veel nieuws.
Aan de hand van gidsen Angela en Irene kregen de leerlingen van 3vwo+ een rondleiding door de wijk. De excursie maakte onderdeel uit van de lesmodule ‘Duurzaam bouwen’. Er werd dus vooral gekeken naar de gebouwen en het stratenpatroon, waarbij de littekens niet werden overgeslagen. Docent Marcel van Adrichem: “De leerlingen kregen eerder al een presentatie op school. Ze waren onder de indruk van de beelden en verhalen. Je moet niet vergeten dat deze jongeren 14 jaar zijn en nog niet eens waren geboren toen de ramp zich voltrok. Zij horen alles uit de tweede hand.”

Brandweermannen
De presentatie op school werd gegeven door John van Aart, een oud-brandweerman, die ook vrijwilligerswerk verricht bij het Huis van Verhalen. “Ten tijde van de ramp was ik met vakantie in Frankrijk. Ik ben de volgende dag teruggekeerd om mijn toenmalige collega’s bij te staan. Op dat moment was duidelijk dat er twee overleden waren en twee vermist. Die bleken later ook te zijn omgekomen. Als kinderen mij vragen hoe ik de ramp beleefde, vertel ik dat. Als je wilt dat zíj zich zoveel mogelijk blootgeven, vind ik dat je dat zelf ook moet doen.”

Dood huisdier
Jonge kinderen zijn spraakzamer dan pubers, heeft Van Aart gemerkt. “Deze jongeren zijn erg geïnteresseerd, maar zeggen uit zichzelf niet veel. Als ik met kinderen van 6 of 7 jaar praat, komt er al snel veel meer op tafel. Dat zijn ze ook gewend van de wekelijkse kringgesprekken. Dan komen niet alleen leuke dingen ter sprake, maar ook nare, zoals de dood van een huisdier of een opa of oma.”

Bovengemiddeld goede leerlingen
Ook studenten Alina en Wout zijn onder de indruk. Het tweetal studeert aan de UT en is Persoonlijk Assistent Leraar (PAL) aan het Bonhoeffer. Alina legt uit: “Het is een bijbaantje. Ooit ontwikkeld door de aan de UT verbonden Twente Academy. Wij begeleiden dit schooljaar deze vwo-klas met door ons bedachte modules. Het is een vwo+-klas. Dat wil zeggen dat de leerlingen bovengemiddeld goed kunnen leren. In de tijd die ze overhouden krijgen ze uitdagende lessen aangeboden onder de noemer ‘Life & Science’. Toen we iets wilden doen met het onderwerp duurzaam bouwen, dachten we al snel aan Roombeek.” Een dankbaarder decor konden ze inderdaad niet bedenken.

februari

Huis aan Huis – februari 2015

1-Roomtoppers 022015
http://www.tekstwerktimmermans.nl/roomtoppers/