
Missie en Visie
De missie is dan ook:
-
Het waarmaken van de presentie benadering; een benaderingswijze die leidt tot methodische aanwezigheid, die gekenmerkt wordt door onthaasting, trouw, erkenning van de ander en die aansluit op de leefwereld van de ander
-
Het methodisch werken met verhalen, waardoor de potentie en het leereffect van een verhaal vergroot, verdiept en versnelt; en dit niet alleen voor de wijk Roombeek, maar ook voor alle inwoners van de Gemeente Enschede en omstreken
-
Het scheppen van voorwaarden om herinneringsgericht te kunnen leren, waarmee een bijdrage geleverd wordt aan het vasthouden van kennis en ervaring, van de verbinding met wat er was, met wat er gebeurde tijdens en na de vuurwerkramp, in de wederopbouw en in het leven nu in de nieuwe wijk.
Open Huis
Ons huis staat open voor:
-
iedereen die zijn of haar verhaal, al dan niet over de vuurwerkramp, met onze betrokken gastheren en gastvrouwen wil delen
-
het bezoeken van de Stilteruimte
-
het startpunt van een presentatie en boeiende rondleiding door de wijk Roombeek
-
het ontmoeten van andere mensen tijdens onze buurtmaaltijd
-
het meedoen met activiteiten zoals handwerken, bloemschikken, een cursus en nog veel meer
Doel van onze activiteiten
Alle activiteiten zijn gericht op ontmoeting en het luisteren naar elkaars verhaal. Hiermee proberen we een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de wijk en, in de eerste plaats, aan het welbevinden van mensen in deze wijk, maar ook voor hen die buiten de wijk wonen.
Huis van Verhalen is een zelfstandige stichting, dus geen gemeentelijke instelling en niet verbonden aan een bepaalde levenswijze of religie. Wij bestaan van giften, fondsen en de opbrengst van rondleidingen.
Contact
Onze contactgegevens zijn ook terug te vinden aan de rechterkant van elke pagina op deze website
Huis van Verhalen
is gevestigd in Wijkvoorziening Prismare
Zij-ingang Roomweg 165c
7531 BM Enschede
Telefoon: 053 4316288
Email: info@huisvanverhalenenschede.nl
U kunt met uw vragen over rondleidingen, onze activiteiten of bezoekmomenten terecht bij ons secretariaat of bij onze gastvrouwen/gastheren op de inloopmiddagen.
Secretariaat:
Het secretariaat is bereikbaar op:
-
maandagochtenden van 09.00 – 11.30 uur
-
donderdagochtenden van 09.00 – 12.00 uur
Buiten deze uren kunt u ons het beste per e-mail bereiken. De mail wordt dagelijks gelezen en, waar nodig, beantwoord.
U kunt ook een boodschap achterlaten op ons antwoordapparaat, maar dit wordt alleen op bovenvermelde dagen afgeluisterd.
Inloopmiddagen:
De gastheren en gastvrouwen zijn aanwezig tijdens de inloopmiddagen van
-
dinsdag- tot en met vrijdagmiddag van 13.30 – 16.00 uur
Zij vertellen u graag over het Huis van Verhalen, registreren aanvragen voor rondleidingen of bieden een luisterend oor voor wie behoefte heeft aan een praatje.
[*] De term ‘gast’ duidt aan dat mensen zich welkom weten in het Huis van Verhalen en zich thuis gaan voelen
Geschiedenis
Het ontstaan van het Huis van Verhalen
Vuurwerkramp: 13 mei 2000
Op deze dag werd een wijk verwoest. Mensen waren ontredderd en verloren niet alleen naasten, vrienden of bekenden, maar velen verloren ook hun huis en alles waar daarbij hoorde. Een totaal van 650 huizen werd direct getroffen door de ramp, naast bedrijven en verenigingen.
In die eerste, chaotische, uren werden mensen opgevangen in de Diekmanhal.
Later ook op de vliegbasis Twente, in verzorgingstehuizen etc.
Gelukkig konden veel gezinnen al snel een (tijdelijke) herhuisvesting worden aangeboden.
Pastoraat na ramp
Mensen die de ramp direct en indirect meemaakten, zaten en zitten vol met verhalen. Verhalen die zo belangrijk zijn in het verwerkingsproces. Verhalen die verteld moeten worden en nooit vergeten.
Het verhaal van de bolderkar



De gezamenlijke kerken richtten het “Pastoraat na Ramp” op om de getroffenen een plek te bieden waar mensen hun verhaal konden vertellen. Een luisterend oor, een kopje koffie en vooral tijd en begrip om het verhaal te horen en misschien praktisch advies.
Men begon door met een bolderkar met een paar klapstoelen en een thermos koffie/thee door de wijk te trekken en de kar op willekeurige plekken neer te zetten. Mensen hadden een plek waar ze hun verhaal konden vertellen, keer op keer als dat nodig mocht blijken. Er was altijd iemand met een luisterend oor.
Hierbij werd (en wordt nog steeds) uitgegaan van de presentietheorie (uitgaan van het goed van de ander en niet van de eigen goede bedoelingen).
De bolderkar staat nog steeds in het Huis van Verhalen en wordt tijdens de inloopmiddagen buiten gezet om u uit te nodigen binnen te wandelen en bij een kop koffie of thee uw verhaal te delen.
Tijdens de maatregelen rond Covid-19 (corona) crisis, trokken vrijwilligers opnieuw de wijk in met de bolderkar en twee klapstoelen. Zo kan met de 1,5 meter afstand toch contact worden gemaakt met wijkbewoners die behoefte aan een luisterend oor hebben
Vijf jaar is niet genoeg
Gaandeweg bleek dat een project dat eerst 5 jaar zou duren, na die 5 jaar niet afgerond kon worden.
De behoefte van de mensen om te kunnen praten over de ramp was na 5 jaar nog steeds groot. Om in die behoefte te voorzien is er verder gekeken naar de oprichting van een algemene stichting, zodat er niet door de naam een drempel zou zijn voor niet-religieuze bezoekers en vrijwilligers.
Zo is het Huis van Verhalen ontstaan. Een plek die door de naam al aangeeft wat het doel is.
Het Huis van Verhalen startte aanvankelijk ook met vrijwilligers. Daarnaast waren één part-time directeur en een coördinator voor de rondleidingen in dienst van de stichting.
Tegenwoordig werken ambassadeurs, gastvrouwen, administratieve krachten en mensen die meehelpen met de buurtmaaltijd, alleen nog op vrijwillige basis voor het Huis van Verhalen.
Een eigen locatie
Sinds juni 2007 heeft het Huis van Verhalen een eigen locatie, als onderdeel van de Wijkvoorziening Prismare
Het Huis van Verhalen is uitgegroeid van een plek waar mensen hun verhaal kunnen vertellen tot Huiskamer van de Buurt. Op maandagavonden wordt er ook een, druk bezochte, buurtmaaltijd georganiseerd en daarnaast zijn er creatieve cursusmiddagen en -avonden. Op dinsdag- tot en met vrijdagmiddag organiseert het Huis van Verhalen inloopmiddagen. Mensen zijn welkom om binnen te lopen. Er wordt koffie of thee geschonken en verhalen worden verteld en gehoord.
De verhalen en de ontmoeting van mensen zullen altijd de belangrijkste plek blijven innemen.
De Stilteruimte

In het Huis van Verhalen vindt u de Stilteruimte
In de Stilteruimte staat het oorspronkelijke monument dat op het Roomveldje stond en aan de muur hangt de prachtige Feniks, ontworpen door Brenda Bleijenberg.
De Feniks is een symbool in meerdere culturen. Een vogel die in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as geboren te worden.
Het monument in de stilteruimte is het oorspronkelijke monument dat op het Roomveldje stond. Door de rechte vormen was het een gewild object voor spelende kinderen en honden.
Met toestemming van Brenda Bleijenberg is het 650 kilo wegende monument toen verplaatst van het Roomveldje naar de Stilteruimte.

Onze vrijwilligers
Wie zijn wij?
Het Huis van Verhalen bestaat tegenwoordig dankzij de inzet van een groep van bijna 70 vrijwilligers.
Het is een groep mensen die op een gedreven, enthousiaste en betrokken manier uw verhaal mogelijk wil blijven maken.
Dat kan via
- het bieden van een luisterend oor bij de inloop
- het aanbieden van activiteiten en cursussen
- het organiseren van rondleidingen en
- het organiseren van de populaire buurtmaaltijd
Een aantal is al vanaf het Pastoraat na Ramp betrokken bij het ontstaan en de ontwikkeling van het Huis van Verhalen.
In de loop van de jaren zijn ook anderen enthousiast geworden en zijn inmiddels een onmisbaar onderdeel van ons team.
Ons team bestaat uit de volgende disciplines:
Team | Aantal teamleden en verantwoordelijkheden |
Bestuur | 5 bestuursleden |
Gastvrouwen en -heren van de inloop | 13 gastvrouwen en 2 gastheren Zij vertellen over het Huis van Verhalen en bieden een luisterend oor aan bezoekers tijdens de inloop of op andere momenten |
Ambassadeurs | 11 ambassadeurs Verantwoordelijk voor de (inloop)rondleidingen: zij verzorgen rondleidingen door de wijk en geven presentaties over het Huis van Verhalen en de geschiedenis en het heden van de wijk Roombeek. |
Buurtmaaltijd | 16 vrijwilligers Verzorgen van de buurtmaaltijd op de maandagavond: koks, gastheren/-vrouwen, mensen die tafel dekken, het eten serveren, afruimen, afwassen en allerlei andere werkzaamheden. |
Handwerkochtend | 2 vrijwilligers Zijn op de woensdagochtend aanwezig om tijdens de handwerkochtend alles in goede banen te leiden. |
Levensboeken | 14 vrijwilligers Helpen mensen het verhaal van hun leven te vertellen en in boekvorm uit te geven |
Administratie | 3 vrijwilligers verzorgen alles rond de administratie van het Huis van Verhalen |
Diverse coördinatoren | Een aantal mensen die de verschillende activiteiten van het Huis van Verhalen coördineren en zorgen dat alles binnen het Huis van Verhalen reilt en zeilt. |
Zorg en aandacht voor vrijwilligers
Omdat wij volledig op vrijwilligers draaien, vinden wij zorg en aandacht voor vrijwilligers van groot belang. Dit kan natuurlijk ook niet anders in een organisatie die uitgaat van de presentiebenadering: er zijn voor elkaar.
Dit komt tot uiting in een aantal aspecten:
- het faciliteren of verzorgen van trainingen of andere inspirerende bijeenkomsten voor vrijwilligers. Voorbeelden zijn de cursussen voor vrijwilligers ‘Luisteren zonder oordeel’, ‘Uw kwaliteiten aan zet’ of ‘Zorgt voor de ander èn voor jezelf’ van de Volksuniversiteit Enschede, een training over de presentie benadering ,etc.
- het organiseren van bijeenkomsten waar onze vrijwilligers onderling ervaringen uit kunnen wisselen, elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren
- last but not least: het organiseren van een uitje of gezellige activiteit voor alle vrijwilligers (ongeveer 2x per jaar).
Als team ervaren wij niet alleen een betrokkenheid naar onze bezoekers, maar ook naar elkaar.
Vacatures
We zijn altijd op zoek naar enthousiaste, gedreven mensen om dit team van vrijwilligers te versterken. Dit kan op vele manieren (als gastvrouw/gastheer, als ambassadeur, als bestuurslid, door het begeleiden of vormgeven van activiteiten of het uitvoeren van hand- en spandiensten) en in uiteenlopende maten van intensiteit, variërend van enkele uren per maand tot één of meerdere vaste dagdelen in de week; en het hele scala daartussen.
Heb je interesse om vrijwillig(st)er te worden bij het Huis van Verhalen, of wil je meer informatie, neem dan contact met ons op via
- Telefoonnummer: 053 4316288
- e-mail: info@huisvanverhalenenschede.nl
Linkvermeldingen

Het Huis van Verhalen wordt lokaal, regionaal en nationaal vermeld op verschillende websites
Hieronder een aantal sites met een permanente link vermelding naar het Huis van Verhalen.
Links staan op alfabetische volgorde.
LINK | BESCHRIJVING |
---|---|
Cultuur in Enschede | Klein stukje over het ontstaan van het Huis van Verhalen |
Het Glazen Nest | Website van de maker van de Feniks, een symbool voor het Huis van Verhalen. |
In de Buurt | Interview met Hadassa Meijer over het Huis van Verhalen |
In de Buurt | Overzichtspagina over Huis van Verhalen |
Prismare | Onder Huisgenoten en Huurders – Eigen pagina |
Startpagina | Startpagina met verzamelde links naar relevante websites over de vuurwerkramp |
Uit in Enschede | Uitleg over de Rondleidingen die door ambassadeurs van het Huis van Verhalen worden gegeven |
Wijk Deppenbroek | Uitgebreide informatie over het Huis van Verhalen van deze site over de wijk Deppenbroek |
Links gecontroleerd op: 06.03.2022