Menu Sluiten

Huis in het Nieuws

Huis in het Nieuws 2016

December 2016

Kersttocht Roombeek groot succes: ‘Volgend jaar weer’

 

17 december 2016 > Tubantia

ENSCHEDE – Tal van Enschedeers hebben vrijdagavond De Kersttocht door Roombeek en de kerstmarkt in Prismare bezocht.Volgens mede-organisator Anniek Janssen ‘bleven de mensen maar toestromen’. Zij schat dat het er ‘een paar duizend’ zijn geweest. 

Kerstverhaal
Voor de eerste Kersttocht door Roombeek hadden zorgorganisatie Estinea, het Huis van Verhalen, de Jeugdbieb Prismare, de basisschool Menkotoren de handen ineengeslagen. Zo’n 100 figuranten voerden op zes locaties in de wijk het kerstverhaal op.

Gigantisch
De organisatie is naar eigen zeggen verrast door de grote toeloop van bezoekers. “Het was gigantisch. Dit hadden we niet verwacht”, zegt Anniek Janssen namens de organisatie.

Tweede editie
Volgens haar wordt er nu al gesproken over een tweede editie. “Figuranten, vrijwilligers en bezoekers zeiden allemaal: dit moeten we weer doen.”

Bron: Tubantia

Anneke Venerius, Hennie Ardesch en Henny ten Brug (vlnr) zijn druk met de voorbereidingen voor de eerste Kersttocht Roombeek. Net als de mannen op de achtergrond: zij brengen Prismare in kerstsferen. Foto: Franklin Veldhuis

‘Mooi dat er zoveel kinderen aan de kersttocht meedoen’

vr 9 dec 2016, 11:03

Enschede – Bij mooi weer aanstaande vrijdag wordt gerekend op misschien wel duizend deelnemers aan de Kersttocht Roombeek. Vanaf vijf uur vertrekt elke tien minuten een groep van maximaal vijftig personen. Om zes uur moet de laatste groep vertrekken. Als ondergetekende opmerkt ‘maar dan heb je hooguit een derde van die duizend mensen gehad…’ wordt ietwat aarzelend gereageerd. Maar Hennie Ardesch lacht: “Dan gaan we daarna gewoon verder!”

Híj mag het zeggen. De oud-FC Twentekeeper, die tegenwoordig als vrijwilliger rondleidingen door Roombeek verzorgt, speelt immers de rol van een van de Drie Wijzen uit Oosten. Anneke Venerius, die de algehele coördinatie in handen heeft, is voorzichtiger: “We kunnen niet al te veel uitlopen. Zeker niet als het onverhoopt erg koud is. De acteurs staan sowieso twee uur buiten. Veel langer moet je niet willen.” Hennie en Anneke hopen in elk geval op droog weer. “Op één na spelen alle scènes zich buiten af. Als het motregent kunnen we een partytent neerzetten, maar tegen bakken met regen kunnen we ons niet wapenen. Wat dat betreft is er geen plan b”, aldus Anneke.

Bornse broer

De Kersttocht Roombeek kun je qua grootte vergelijken met de tocht die jaarlijks in Borne wordt gehouden. Er is één groot verschil, legt Venerius uit: “Daar lopen de acteurs in de stoet, bij ons loopt het publiek juist. We mogen trouwens de kostuums uit Borne gebruiken. Die zijn allemaal gemaakt door Josje ‘Made by Josje’ Esseveld. Zij komt de acteurs, vrijwel allemaal gebruikers van Prismare, vrijdag aankleden en schminken met een aantal collega’s.” Na afloop kan zij de kostuums zo weer meenemen, aangezien de kersttocht een week later in Borne wordt gehouden.

Zes scènes

De deelnemers aan de Kersttocht Roombeek gaan in drie kwartier langs zes scènes uit het kerstverhaal. Venerius: “We beginnen in Prismare, waar Maria van de engel Gabriël te horen krijgt dat ze zwanger is van de Heilige geest. Via een route die langs TwentseWelle, Tetem en de Menkoschool voert, komen de wandelaars uit op het schoolplein achter Prismare, waar een kleine kerstmarkt is opgezet.”

Kinderen

Henny ten Brug, die al jaren gastvrouw is in het Huis van Verhalen in Prismare, is ook betrokken bij de organisatie. Zij is vooral blij met de betrokkenheid van de jeugd: “De Roombeekschool vaardigt een kinderkoor af en leerlingen van obs De Menkotoren verzorgen bij elke scène een korte inleiding. Veel kinderen hebben tegenwoordig geen idee meer van het kerstverhaal. Daarom vind ik hun inbreng zo mooi.”

Bron: Huis aan Huis

Wandelen langs scenes uit het kerstverhaal

De kersttocht wordt al jaren gelopen in Borne. Deze foto is genomen tijdens de editie van 2014. Dit jaar wordt er iets soortgelijks gedaan in Roombeek. Foto: Christian van der Meij

Enschede – De gebruikers van Prismare hebben de handen ineengeslagen om een bijzondere kerstwandeltocht door de wijk te organiseren. In een zestal scenes wordt op verschillende plekken in Roombeek het kerstverhaal opgevoerd. Belangstellenden kunnen De Kersttocht op vrijdag 16 december vanaf Prismare lopen en langs de route staan vuurkorven. Veel vrijwilligers maken het hopelijk adembenemende schouwspel mogelijk.

‘Bonte stoet’

Anneke Venerius van het Huis van Verhalen is één van de drijvende krachten: “We verwachten een bonte stoet mensen, die deze decemberavond een wandeling maken door het prachtig verlichte Roombeek om het kerstverhaal te aanschouwen. Het evenement komt louter door vrijwilligers tot stand. Dat maakt het heel speciaal. Ik raad iedereen aan om mee te wandelen, dit mag je niet missen!”

Levende kerststal

De Kersttocht eindigt bij Prismare. Daar kunnen wandelaars en bezoekers sfeer proeven op een kleinschalige kerstmarkt met een levende kerststal, een kinderkoor van de Roombeekschool en een kerstdeejay. Verder zijn er optredens van het Dickenskoor All Flavours en klinkt er het geluid van midwinterhoorns. Ook voor kleinere kinderen is er van alles te beleven.

Routekaarten

Belangstellenden voor de wandeltocht kunnen tussen 17.00 en 18.00 uur beginnen aan wandeling. Iedere 10 minuten start een nieuwe groep vanaf Prismare. Routekaarten zijn beschikbaar. Alle toneelscenes worden volledig ondersteund met licht en geluid, zodat het toneelspel overal goed verstaanbaar en goed te zien is. De Kersttocht duurt een kleine 45 minuten. De kerstmarkt bij Prismare is geopend van 17.00 tot 20.00 uur. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk voor publiek.

Het adres van Prismare is: Roomweg 167d in Enschede. Meer informatie over het programma is te vinden op:

www.prismare.nl

Bron: Huis Aan Huis Enschede 6 december 2016

November 2016

Hulp bij het schrijven van Sinterklaasgedichten


Onze “eigen” Riks geeft ook dit jaar weer advies over het schrijven van Sinterklaasgedichten. Lees ook het artikel in de Tubantia

Oktober 2016

De man op de voorgrond in het lichte jasje is "onze"John
De man op de voorgrond in het lichte jasje is “onze” John

Augustus 2016

RTV-Oost zond op 8 augustus in haar programma Mooi Overijssel een interview met “onze” John vanuit het Huis van Verhalen, de Stilteruimte en door de wijk

Het interview start op 05.10 en eindigt op 09.15

Juni 2016

Tubantia

Roombeek in ander daglicht
Geplaatst op Laatste update

Appartementencomplex De Eekenhof van binnen. Foto: Frans Nikkels
Binnen in de Eekenhof. Op de foto John, Ans en Thijn
ENSCHEDE – In het kader van de Dag van de Architectuur, kregen geïnteresseerden zaterdag een kijkje in de wijk Roombeek, die op 13 mei 2000 door de vuurwerkramp werd verwoest.
Grootste trekker voor de nieuwsgierigen was ongetwijfeld het appartementencomplex De Eekenhof, ontworpen door het architectenbureau Claus en Kaan uit Amsterdam en in 2007 gerealiseerd door woningcorporatie Domijn. ‘Het schip’, zoals het immense bouwwerk bekendstaat, is vernoemd naar de eik (Twents: Eek) die de vuurwerkramp overleefde en nu nog altijd naast het complex staat.

 

Speciaal voor de Dag van de Architectuur gaven de bewoners het Huis van Verhalen toestemming om ook binnen een kijkje te nemen. “De bewoners zijn gesteld op hun privacy”, weten de gidsen. “Houdt u de trapleuning goed vast als u naar boven kijkt, want het kan zomaar beginnen te duizelen.” Het gebouw, dat opzien baart omdat het bij elke verdieping smaller wordt, is van binnen minstens even bewonderingswaardig.

Op de begane grond is een zorgcluster, met onder meer een tandartsenpraktijk. De bovenliggende verdiepingen tellen in totaal 52 appartementen. Van Aart: “De eerste verdieping heeft elf appartementen, de bovenste etage nog maar twee. En geen appartement in dit gebouw is hetzelfde.”

April 2016

John staat onderste rij helemaal links

John onderscheiden

Acht Enschedeërs werden geëerd met het Lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau.
John van Aart vooral vanwege zijn vrijwilligerwerk voor het Bedrijfs Opvang Team van de brandweer. Ten tijde van de vuurwerkramp kwam hij speciaal terug van vakantie uit Frankrijk om collega’s op te vangen. Na z’n pensioenering in 2005 was Van Aart betrokken bij de vereniging voor gepensioneerde brandweerlieden en ging hij rondleidingen verzorgen vanuit het Huis van Verhalen. Daarbij komen de gevolgen van de ramp natuurlijk ook weer voorbij.

Huis aan Huis Enschede

“Verschillen goed geslaagd’

Donato, onze ambassadeur, heeft een interview gegeven in de Tubantia.

foto van Huis van Verhalen Enschede.

Hij heeft er afgelopen tien jaar vele duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland rondgeleid. Donato de Vivo (68) kent Roombeek op z’n duimpje. De oud-textielarbeider en gepensioneerd vrachtwagenchauffeur woont sinds 1979 in de wijk, met een noodgedwongen onderbreking vanwege de vuurwerkramp. Drie bezienswaardigheden maken steevast de meeste indruk tijdens de rondleidingen. “Dat zijn het appartementengebouw De Eekenhof, het kindermonument en het monument voor de vuurwerkramp”, zegt De Vivo.

Contact
Hij hoort niet bij de oorspronkelijke bewoners die de sfeer van het oude Roombeek missen. “Ik woonde in een jaren 20 huis aan de Merelstraat en nu in een modern appartement aan de Roomweg. Heel anders, maar ik heb nog steeds veel contact met andere wijkbewoners en voel me hier echt thuis.”

Onderscheid
De Vivo vindt dat de opzet van het nieuwe Roombeek goed uit de verf is gekomen. “Over de architectuur mag ieder z’n eigen mening hebben, maar ik vind het onderscheid in bouwstijlen tussen de verschillende wijkdelen heel geslaagd.”
Dat er nu ook wat meer mensen met hogere inkomens in de wijk wonen, is volgens hem ook goed uitgepakt. Samen met de bedrijfjes die zich hier hebben gevestigd zorgen ze voor een vrij hoog voorzieningenniveau.

Voorzieningen
“Er zijn twee supermarkten, een mooi gezondheidscentrum en noem maar op. Je ziet aan al die broodjes die ze hier in de lunchroom verkopen hoe goed die nieuwe mix uitpakt. Ik ben opgegroeid in de buurt van Napels. Als ik de mensen daar vertel hoe snel en goed deze wijk is opgebouwd na de ramp, geloven ze me bijna niet. In 1998 is daar veel schade aangericht door een modderstroom en de boel is er nog steeds niet opgeknapt.”

Tubantia

Maart 2016

Inlooprondleiding
Huis Aan Huis Enschede maart 2016